Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Varovný prst hygienikov: V Česku pribúdajú pacienti s čiernym kašľom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

OSTRAVA – Deväťkrát viac prípadov čierneho kašľa než v roku 2013 zaznamenali vlani hygienici v Moravskosliezskom kraji. Kým predvlani ochorelo v kraji na čierny kašeľ 25 ľudí, minulý rok už odborníci zaznamenali 216 prípadov. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.

Ide o celorepublikový nárast tohto vysoko infekčného ochorenia, potvrdil hovorca Krajskej hygienickej stanice Moravskosliezskeho kraja v Ostrave Radim Mudra.  V celej ČR bolo v roku 2014 hlásených 2518 prípadov čierneho kašľa, čo je v porovnaní s rokom 2013 nárast o 104 percent. Podľa Mudru možno predpokladať, že počty ľudí s týmto akútnym bakteriálnym ochorením dýchacích ciest budú ešte rásť.

Čierny kašeľ (latinsky pertussis), nazývaný ľudovo aj divý kašeľ, sa prejavuje záchvatmi kašľa, ktoré trvajú aj niekoľko týždňov. Záchvaty sú najprv suché a dráždivé, ale potom nasleduje minimálne mesačné obdobie typické dráždivým, kŕčovitým kašľom a vykašliavaním hlienov, najmä v noci. V poslednom štádiu záchvaty kašľa pomaly ustupujú.

Záchvaty môže sprevádzať zvracanie, vysoké teploty, celkové vyčerpanie a úbytok váhy.
Očkovanie sa robí u detí v prvých mesiacoch života. Prvé preočkovanie sa vykonáva u detí medzi piatym a šiestym rokom, druhé preočkovanie pri dovŕšení desiatich rokov. Imunita voči čiernemu kašľu vymizne približne po 4-12 rokoch po očkovaní, pripomenuli Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu