Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pri havárii vojenského lietadla zahynulo 35 ľudí: Nehoda alebo útok teroristov?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BEJRÚT - Najmenej 35 mŕtvych si vyžiadala havária nákladného lietadla sýrskych vzdušných síl, ku ktorej došlo v sobotu v provincii Idlib na severovýchode Sýrie. Medzi obeťami sú členovia posádky a vojaci sýrskej armády, informovala agentúra TASS, citujúc libanonské médiá.

Podľa televíznej stanice al-Majádín bolo nešťastie spôsobené zlým počasím a zlyhaním techniky bližšie nešpecifikovaného lietadla. Pilot sa kvôli hustej hmle rozhodol pre núdzové pristátie na vojenskom letisku Abu az-Zuhur, ležiacom približne 50 kilometrov východne od mesta Idlib.

Denník The Daily Star napísal, že lietadlo vezúce potraviny a muníciu zostrelili príslušníci teroristickej skupiny Front an-Nusra, ktorá je odnožou medzinárodnej siete al-Káida. Okolie letiska sa v uplynulých dňoch stalo dejiskom ťažkých bojov medzi týmito militantmi a sýrskymi vládnymi silami.

Front an-Nusra sa usiluje prevziať kontrolu nad danou oblasťou už druhý mesiac. Velenie sýrskej armády pred niekoľkými dňami oznámilo, že sa jej podarilo vytlačiť extrémistov z blízkosti tejto vojenskej základne. Vlani zahynulo v sýrskej občianskej vojne rekordných 76.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu