Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odpojenie franku od kurzu eura spôsobuje bankám veľké škody: Prichádzajú o milióny!

(Zdroj: SITA)

NEW YORK - Nečakané odpojenie kurzu švajčiarskeho franku (CHF) od hodnoty eura vyvolalo paniku a chaos na devízovom trhu. Opatrenie Švajčiarskej národnej banky (ŠNB) spôsobilo škodu Deutsche Bank asi 130 miliónov eur. DPA sa odvoláva na informácie, ktoré cez víkend uverejnil americký denník Wall Street Journal.

Americká veľkobanka Citigroup prišla približne o rovnakú sumu. Denník, ktorý získal údaje od zasvätených kruhov, napísal, že škody zratúva aj britská Barclays a niektoré londýnske hedžové fondy. Údajne sú ich straty vysoké. ŠNB vo štvrtok (15.1.) zrušila horný limit výmenného kurzu franku voči euru, stanovený v roku 2011 na 1,20 CHF/EUR. Odvtedy frank voči euru zosilnel o takmer 30 %. Európska centrálna banka v piatok stanovila kurzu oboch mien na 1,0128/EUR.

Najväčšou obeťou rozhodnutia ŠNB sa stala americká on-line brokerská firma pre malých investorov FXCM. Jej akcie náhle klesli o 70 %. Pred krachom sa zachránila len núdzovým úverom 300 miliónov USD (258,89 milióna eur). Britská spoločnosť Alpari dokonca ohlásila nesolventnosť.

Malá novozélandská spoločnosť Global Brokers, ktorá sa zaoberá obchodom s devízami, krátko po oznámení opatrenia ŠNB zastavila svoju činnosť. Jej kapitál bol zničený a už nespĺňala požiadavky finančného dohľadu na pôsobenie na trhu. Konateľ firmy David Johnson však jej zákazníkov ubezpečil, že ich vklady sú v bezpečí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu