Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Británii sa debatuje o vzniku školy pre homosexuálov

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - V Británii sa rozprúdila debata okolo plánu zriadiť v Manchestri strednú školu určenú výhradne pre študentky a študentov s homosexuálnou orientáciou. Charitatívne organizácie LGBT Youth North West ju chce s pomocou dotácií od štátu založiť do troch rokov, podľa nej by v nej mali nájsť útočisko deti, ktoré kvôli sexuálnej orientácii v bežnej škole majú problémy alebo sú šikanované. Kritici však upozorňujú, že tieto ťažkosti sa segregáciou nevyrieši.

Škola by mala byť určená hlavne pre dospievajúcich, ktorí sa hlásia k LGBT komunite - teda k homosexualite, bisexualite či transgender. Mohli by sa do nej ale hlásiť aj žiaci s mentálnym hendikepom či mladí rodičia. "Ide tu o záchranu životov. Hoci tu máme zákony, ktoré homosexuálov a lesbičky chránia pred homofóbnym šikanovaním, pravda je, že najmä v školách je šikanovanie stále bežné," tvrdí šéfka charitatívnej organizácie Amelia Leeová, podľa ktorej môže taká šikana viesť až k samovražde .
 
Vlani verejnosť v Británii šokovala samovražda 14-ročnej dievčiny, ktorá sa obesila v manchesterskom parku, pretože sa bála rodičom povedať o tom, že je lesbička. Bývalý minister školstva, konzervatívec Tim Loughton však nepovažuje plány na školu pre LGBT za prínosné. "Nerozumiem tomu, ako môže segregácia skupiny mladých ľudí podľa ich sexuálnej orientácie pomôcť lepšiemu pochopeniu a empatii," citoval ho denník The Daily Mail.
 
Aj Leeová uznáva, že by bolo lepšie, keby mladí ľudia s menšinovou sexuálnou orientáciou mohli bez strachu z urážok študovať na normálnych školách. Podľa nej sa ale zatiaľ niečo také príliš nedeje, a tak je vraj pre túto chvíľu lepšie presadzovať špecializované vzdelávacie inštitúcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu