Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Česku sa objavila nebezpečná látka: Pripravila o život otca trojročného dievčatka

(Zdroj: SITA)

OSTRAVA - Ostravský krajský súd od dnešného dňa rieši prípad muža, ktorý podľa obžaloby predával novú drogu získanú z náplasti, ktorú možno získať len na lekársky recept. Jeden z klientov obžalovaného Viktora Dufka po požití zomrel na následky opuchu mozgu. Tridsaťdeväťročný Dufek je obžalovaný z trestného činu nedovolenej výroby a iného nezákonného nakladania s omamnými látkami a jedmi.

Výrobcovia či používatelia získavajú drogu z látky, ktorú obsahujú liečivé náplasti. Dufek údajne náplasti nakupoval napríklad od Rómov a potom ich dodával ďalej narkomanom. Pred súdom sa dnes priznal. Uviedol, že si náplasti všimol na ruke ženy z Kopřivnice, ktorú tiež oslovil. "Predpokladal som, že je z nižšej sociálnej vrstvy a potrebuje peniaze. Ponúkol som jej, že by mi mohla náplasti predať," povedal pri výsluchu. Od skupiny Rómov z Kopřivnice potom náplasti nakupoval a ďalej predával. Podľa obžaloby išlo o desiatky náplastí.

Náplasti obsahujúce Fentanyl sú vydávané len na lekársky predpis. Majú sa nosiť niekoľko dní, keď sa účinná látka uvoľňuje do tela. Narkomani si ju ale naraz aplikovali vnútrožilovo, čo je podľa štátnej zástupkyne Daniely Srbi veľmi riskantné. "Droga je mnohonásobne účinnejšia ako heroín, preto je tu obrovské riziko predávkovania," povedala. Vlani v júni sa jeden z Dufkových klientov, otec trojročného dieťaťa, naozaj predávkoval a zomrel na následky opuchu mozgu. O sirotu sa teraz starajú prarodičia.

Fentanyl je syntetická, teda umelo vytvorená, droga. V poslednej dobe sa objavila aj v strednej Európe. V zdravotníctve sa používa ako silné analgetikum v rôznych formách. Chronicky chorým pacientom môžu lekári predpisovať na bolesti napríklad transdermálne náplasti s obsahom tejto látky.
Hlavné pojednávanie dnes začalo. Súd ho po výsluchu obžalovaného odročil. Výsluchom ďalších svedkov bude proces pokračovať 2. marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu