Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Duchovný zakázal stavať snehuliakov: Podporuje to žiadostivosť a erotiku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RIJÁD - Popredný saudskoarabský duchovný šejk Muhammad Sálih al-Munadždžid vyvolal búrku reakcií, keď vydal náboženské nariadenie zakazujúce stavať snehuliakov, ktorých označil za protiislamských. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

Na otázku položenú na náboženskej webovej stránke, či je povolené, aby otcovia po snehovej víchrici na severe krajiny stavali svojim deťom snehuliakov, šejk Munadždžid odpovedal: "Postaviť sochu zo snehu nie je dovolené, ani pri hre a pre zábavu."

Šejk Munadždžid sa pritom odvolal na moslimských učencov. Argumentoval, že postaviť snehuliaka znamená vytvoriť podobu človeka, čo na základe prísneho výkladu sunnitského islamu, platného v saudskoarabskom kráľovstve, je čin pokladaný za hriech.

"Boh dal ľuďom priestor, aby vytvárali to, čo chcú, ale čo nemá dušu - napríklad stromy, lode, ovocie, budovy a tak podobne," uvádza sa v nariadení duchovného.

Jeho odpoveď vyvolala rýchle reakcie užívateľov sociálnej siete Twitter, ktorí ich napísali v arabčine a predstavili sa arabskými menami.

"Oni sa vo svojej viere boja všetkého... choré hlavy," napísal jeden užívateľ Twitteru.

Ďalší zverejnil fotografiu muža v slávnostnom arabskom odeve, ako drží za ruku "nevestu v snehobielom", ktorá má na sebe podprsenku a je narúžovaná. "Dôvod tohto zákazu je strach z poburovania," napísal.

Tretí užívateľ uviedol, že krajinu obťažujú dva typy ľudí: "Ľudia prihliadajúci na fatwu (náboženský príkaz) vo všetkom v ich životoch a duchovný, ktorý chce prostredníctvom fatwy zasahovať do všetkého v životoch ostatných."

Šejk Munadždžid má však aj zástancov. "Stavanie snehuliakov je napodobňovaním neveriacich - podporuje žiadostivosť a erotiku," napísal jeden priaznivec duchovného a dodal: "Nech Boh ochraňuje učencov, pretože majú bystré vnímanie sveta a rozpoznajú javy, o ktorých neuvažuje ani satan."

Sneh pokryl vyššie položené oblasti v provincii Tabúk neďaleko hranice Saudskej Arábie s Jordánskom už tretí rok po sebe, pričom vlna mrazivého počasia zasiahla takmer celý Blízky východ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu