Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ chce svojich 65 miliónov späť: Táto letecká spoločnosť na trhu končí

Cyprus Airways na trhu končí
Cyprus Airways na trhu končí (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyperská letecká spoločnosť Cyprus Airways zrušila dnes všetky lety potom, ako Európska únia (EÚ) rozhodla, že musí vrátiť vyše 65 miliónov eur, ktoré Brusel považuje za nelegálnu štátnu pomoc. Informovali o tom agentúry AP, DPA, AFP a server BBC.

Aerolínie získali od štátu opakovane pomoc v rokoch 2007 až 2013. Podľa Európskej komisie (EK) finančné injekcie z rokov 2012 a 2013 neboli v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci, keďže aerolínie získali pomoc už predtým. Celkovo dostala firma od štátu 103 miliónov eur.

Cyprus Airways spomínanú sumu peňazí vrátiť nedokáže a niekoľko hodín po rozhodnutí Bruselu spoločnosť zastavila činnosť. Ukončenie prevádzky aerolínií oznámila vláda, ktorá vlastní v spoločnosti 93-% podiel. V poslednom období sa snažila nájsť pre Cyprus Airways investorov, no bez úspechu.

"Spoločnosť už nie je životaschopná a nemôže pokračovať vo svojej činnosti," uviedol cyperský minister financií Harris Georgiadis. Spolu s ministrom dopravy Mariosom Demetriadisom oznámili, že spoločnosti bude odobraná prevádzková licencia a zároveň bude ustanovený konkurzný správca. Posledný let cyperských aerolínií sa tak uskutoční v noci z piatka na sobotu. Pre cestujúcich, ktorí mali letieť s Cyprus Airways v sobotu (10.1.) a neskôr, zabezpečí vláda alternatívnu prepravu.

"Aerolínie získali od roku 2007 veľké množstvo peňazí od daňových poplatníkov. Napriek tomu sa nedokázali reštrukturalizovať a byť životaschopnou firmou bez ďalšej finančnej pomoci," povedala komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Ako dodala, firmy nemôžu byť závislé od peňazí daňových poplatníkov, aby sa umelo udržiavali na trhu.

Spoločnosť Cyprus Airways, zamestnávajúcu asi 500 ľudí, založili v roku 1947. Do dnešných dní lietala do 14 destinácií v Európe a na Blízkom východe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu