Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Palestína nie je oprávnená pristúpiť k Medzinárodnému trestnému súdu

Jen Psaki
Jen Psaki (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Spojené štáty sa nedomnievajú, že Palestína je zvrchovaným štátom, a preto nespĺňa podmienky pristúpenia k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), uviedlo v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí.

"Nie je oprávnená pripojiť sa k ICC," uviedla hovorkyňa rezortu Jen Psakiová, ktorú citovala agentúra Reuters. Tá konštatovala, že podľa expertov je jediným zjavným spôsobom, ako napadnúť spôsobilosť Palestínčanov stať sa členom ICC, argumentácia pred súdom. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v stredu potvrdil, že Palestína sa začlení do jurisdikcie ICC 1. apríla. 

Palestínčania odovzdali minulý piatok príslušné dokumenty k tzv. Rímskemu štatútu, na základe ktorého vznikol ICC. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás štatút podpísal po tom, ako Bezpečnostná rada OSN odmietla palestínsky návrh rezolúcie požadujúcej stiahnutie izraelských síl z okupovaných území.

Súd sídliaci v Haagu bol zriadený pre súdenie obvinených z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy. Zaoberať by sa mohol takýmito zločinmi spáchanými na palestínskom území. Izrael, rovnako ako USA, nie je signatárom štatútu ICC, jeho občanov by však mohol súd stíhať pre obvinenia zo zločinov na palestínskom území.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu