Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odhalenie ako hrom: Vedci už poznajú príčinu rozšírenia eboly, za všetko môže dvojročný chlapec!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MELIANDOU - Smrtiaci vírus si v západnej Afrike vyžiadal tisíce obetí a dodnes nie je epidémia definitívne zažehnaná. Rozšíreniu eboly predchádzala banálna hra malého chlapca, ktorý sa pohyboval pri zdroji nákazy. Lekári o ňom hovoria ako o pacientovi nula.

Najpravdepodobnejšou príčinou vypuknutia epidémie bol podľa vedcov nakazený chlapec, ktorý zomrel v dedine Meliandou v Guinei. Odtiaľ sa potom šíril vírus do Sierra Leone, Libérie, Nigérie a Senegalu. Ide o jednu z najdlhšie trvajúcich epidémií, ktorá stála život takmer 8 000 ľudí.

Odhalenie ako hrom: Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ebolu prenášajú netopiere

Tzv. ovocné netopiere žijúce v Afrike prenášajú ebolu a sú spojené s predchádzajúcimi vypuknutiami vírusu, uvádza Daily Mail. Zvyknú byť lovené pre mäso, ale vedci tvrdia, že je nepravdepodobné, že by sa takto choroba rozšírila. Ak by to tak bolo, nakazili by sa súčasne aj iní ľudia, nie iba malý chlapec. Odborníci sa domnievajú, že s nimi chlapec musel dôjsť do kontaktu nejako inak, možno prostredníctvom hmyzu, ktorý netopiere konzumujú.

Výskumníci z berlínskeho Inštitútu Roberta Kocha boli súčasťou tímu, ktorý sa zúčastnil štvortýždňovej misie v Guinei. Sledovali výskyt netopierov v blízkosti človeka, robili prieskum divokej zveri a vystopovali netopiere v priľahlých lesoch Meliandou.

Chlapec z dediny sa však nenakazil v lese, ale pravdepodobne sledoval veľkú kolóniu hmyzožravých netopierov, keď okupovali dutý strom v dedine, okolo ktorého sa deti často podľa miestnych hrávali.

Odhalenie ako hrom: Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Výskumník Fabian Leendertz povedal, že ebola sa prenáša buď priamym kontaktom s netopiermi, alebo väčšími voľne žijúcimi infikovanými živočíchmi. Vedci však blízko Meliandou a ani v širšej oblasti nenašli žiadny dôkaz pre súbežné ohniská nákazy. Pravdepodobne sa teda chlapec nakazil kontaktom s netopiermi, ktoré hniezdili v strome.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu