Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šok na vianočných trhoch vo Francúzsku: Šialený vodič vrazil do davu ľudí!

VVodič narazil dodávkou do davu ľudí vo francúzskom Nantes Zobraziť galériu (5)
VVodič narazil dodávkou do davu ľudí vo francúzskom Nantes (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Desať ľudí utrpelo dnes zranenia po tom, ako vodič dodávky zámerne narazil do davu návštevníkov vianočných trhov v západofrancúzskom meste Nantes. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie miestnych úradov.

Päť ľudí vrátane vodiča dodávky utrpelo vážne zranenia. Podľa miestnych novín Ouest France, ktoré sa odvolali na vyhlásenie nemenovaného príslušníka polície a výpovede očitých svedkov incidentu, vodič bielej dodávky zakričal po čine po arabsky "Alláhu akbar" (Alah je veľký) a prebodol sa nožom. 

VVodič narazil dodávkou do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podobný incident v nedeľu hlásili z francúzskeho Dijonu, kde 40-ročný muž úmyselne zrazil autom 13 chodcov, pričom pokrikoval moslimské heslo Boh je najväčší. Páchateľa z rodiny severoafrického pôvodu sa podarilo zadržať, podľa miestnej prokurátorky však jeho konanie nesúviselo s náboženským extrémizmom, ale skôr s dlhoročným duševným ochorením.

VVodič narazil dodávkou do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Všetci zrazení chodci vyviazli so zraneniami a v pondelok zostávalo hospitalizovaných osem z nich. Incident označovaný za možný teroristický čin sa cez víkend odohral aj na jednom z predmestí Tours, kde policajtov zranil nožom útočník, ktorý nedávno konvertoval na islam. Dvadsaťročného páchateľa pochádzajúceho z Burundi zastrelili.

Zatkli brata útočníka, ktorý vo Francúzsku dobodal policajtov 

V Burundi zatkli brata muža, ktorý vo francúzskom meste Tours zaútočil nožom na policajtov a dvoch ťažko zranil. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na burundskú tajnú službu. Bricea Nzohabonaya zatkli v sobotu po tom, ako jeho brat Bertrand na policajnej stanici na predmestí Tours zranil nožom troch policajtov, z toho dvoch vážne. Útočníka polícia následne zastrelila.

Podľa hovorcu burundskej tajnej služby jej príslušníci pohyb oboch bratov sledovali od roku 2013. Obaja často cestovali medzi Francúzskom a Burundi. Tajná služba ich sledovala, aby zistila, do akej miery sa po prestúpení na islam zradikalizovali. V Burundi je vyhlásený zvýšený stupeň pohotovosti z obáv pred teroristickými útokmi, ktorých by sa mohli dopustiť militanti zo somálskej džihádistickej organizácie aš-Šabáb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu