Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mogheriniová chce v Turecku rokovať aj o postoji Ankary k Rusku

Frederica Mogheriniová
Frederica Mogheriniová (Zdroj: SITA)

ANKARA - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová navštívi dnes a v utorok Turecko, aby s tamojším vedením rokovala o členstve krajiny v EÚ, ako aj o kríze v susednej Sýrii a Iraku, informovala agentúra AP.

Mogheriniovú počas návštevy sprevádzajú komisári pre humanitárne záležitosti a rozširovanie EÚ. Po rokovaniach s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a ďalšími predstaviteľmi sa delegácia EÚ presunie do pohraničia, aby sa stretla s utečencami zo Sýrie.

Rokovania o členstve Turecka v EÚ sa začali v roku 2005, ale uviazli v slepej uličke, najmä kvôli sporu Turecka s etnicky rozdeleným Cyprom, ktorý je členom EÚ, ako aj kvôli skeptickému postoju viacerých členských štátov EÚ k prijatiu ľudnatého a väčšinovo moslimského Turecka do európskeho bloku. 

Mogheriniová pred odletom do Ankary uviedla, že jej návšteva má vyslať silný signál o strategickej dôležitosti partnerstva EÚ a Turecka a želaní EÚ pokračovať v plnení prijatých záväzkov vzhľadom na to, že ide o spoločný záujem. Diplomatické zdroje informovali, že nová Európska komisia si veľa sľubuje od nového tureckého prezidenta Erdogana a dúfa, že nástup nového tureckého vedenia bude "novým začiatkom" pre obnovenie rokovaní o členstve Turecka v EÚ, ako aj pre diskusiu o spoločných strategických záujmoch. 

Európska únia nedávno vyzvala Turecko, aby neohrozilo západné sankcie proti Rusku, a trvá na užšej spolupráci s Ankarou v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Ako pripomenula rozhlasová stanica Hlas Ameriky, Turecko sa nepripojilo k sankciám, ktoré Západ uvalil na Rusko po anektovaní Krymského polostrova a po eskalácii situácie na východe Ukrajiny. Predstavitelia EÚ sa chcú pokúsiť presvedčiť Turecko, aby vstúpilo do sankčného režimu, alebo aspoň aby nevyužívalo reštrikcie Západu  vo svoj prospech, napríklad v podobe nárastu exportu tureckých výrobkov do Ruska.

Návšteva delegácie EÚ sa uskutoční krátko po tom, ako do Turecka zavítal ruský prezident Vladimir Putin. Ten 1. decembra v Ankare oznámil, že Rusko ruší projekt plynovodu South Stream za súčasných podmienok a uviedol, že môže spolupracovať s Tureckom na budovaní plynovej križovatky pre južnú Európu.

Putin informoval, že vzhľadom na pozíciu Európskej komisie, ktorá neprispieva k realizácii tohto projektu, nie je Rusko schopné v ňom pokračovať. Poukázal najmä na fakt, že Moskva stále nemala súhlas Bulharska na výstavbu časti plynovodu. Ako povedal, pre takýto nekonštruktívny prístup Európskej komisie Rusko presmeruje svoje dodávky plynu do iných regiónov.

Podľa Putina by Rusko mohlo vytvoriť v Turecku dodatočný plynárenský uzol pre zákazníkov v južnej Európe, a to na hraniciach s Gréckom. Turecko a Rusko sa zároveň dohodli na znížení cien ruského plynu pre Turecko od budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu