Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zomrela matka všetkých Belgičanov: Kráľovná Fabiola bola veľkou dámou, milovali ju davy

Belgická kráľovná Fabiola zomrela vo veku 86 rokov.
Belgická kráľovná Fabiola zomrela vo veku 86 rokov. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Vo veku 86 rokov zomrela dnes bývalá belgická kráľovná Fabiola, vdova po kráľovi Baudouinovi, ktorá bola kráľovnou krajiny v rokoch 1960-1993. Pochádzala zo španielskeho šľachtického rodu. Oznámil to kráľovský palác.

"Ich veličenstvá kráľ a kráľovná a členovia kráľovskej rodiny oznamujú s hlbokým smútkom úmrtie Jej veličenstva kráľovnej Fabioly v Bruseli dnes večer," konštatoval vo vyhlásení kráľovský palác. Bývalá kráľovná, ktorú belgické médiá nazývali "Matka všetkých Belgičanov" zomrela vo svojom zámku Stuyvenberg v Bruseli, kde býva aj súčasný kráľ Filip s manželkou Matildou.

Kráľovná, ktorá používala invalidné kreslo, vyzerala počas uplynulého mesiaca čoraz krehkejšie a menej sa objavovala na verejnosti. Jej zdravotný stav sa zhoršil v roku 2009, keď prekonala zápal pľúc. Odvtedy mala chronické problémy s dýchacími cestami. V júli 2013 sa ešte zúčastnila ceremoniálu odovzdávania koruny medzi kráľom Albertom II. a jeho synom Filipom. To bolo jedno z jej posledných verejných vystúpení.

Fabiola sa narodila v júni 1928 v Madride. Pochádzala zo španielskeho šľachtického rodu, z početnej rodiny. Bola tretím zo siedmich detí. S príchodom druhej republiky a víťazstvom Ľudového frontu v roku 1936, jej rodina odišla do exilu vo Francúzsku a Švajčiarsku, aby sa vrátila do krajiny po víťazstve generála Franca. Fabiola sa vyučila za zdravotná sestru, pracovala v nemocnici v Madride a v súkromí publikovala detské rozprávkové knihy.

Belgicko sa o nej prvýkrát dozvedelo v septembri 1960. V katolíckej krajine sa traduje, že Baudouin a Fabiola sa rozhodli, že budú manželmi počas pobytu v Lurdách. Do manželského stavu vstúpili 15. decembra 1960 a ich svadobný ceremoniál bol vysielaný v priamom televíznom prenose, na čo mnohí Belgičania dodnes spomínajú.

Fabiola sa stala v poradí piatou belgickou kráľovnou. Kráľovskému páru Baudouin a Fabiola sa podarilo obnoviť lesk monarchie, znovunastoliť dôveru verejnosti v kráľovský dvor a to aj napriek tomu, že pár sa nikdy nedočkal potomkov. Belgičania oceňovali, že ich kráľovná vždy verne stojí po boku kráľa a podieľa sa na mnohých charitatívnych aktivitách, najmä v prospech detí.

V roku 1965 zobrala záštitu nad prestížnou hudobnou súťažou Kráľovná Alžbeta. V roku 1993 sa stala predsedníčkou Nadácie kráľa Baudouina, na počesť svojho manžela, ktorý v júli toho roku nečakane zomrel v ich dovolenkovom dome v Španielsku. Belgičania spomínajú, že na kráľovskom pohrebe bola Fabiola oblečená v bielom.

Od roku 1993 postupne obmedzovala svoje verejné aktivity a vystúpenia na verejnosti. V posledných rokoch bola v médiách často kritizovaná za vysoké sumy, ktoré jej boli ako kráľovskej vdove vyplácané zo štátnej pokladnice a za dotácie na prevádzku nadácií, ktoré viedla. Úradujúci premiér Charles Michel v mene federálnej vlády vyjadril hlbokú sústrasť Ich veličenstvám kráľovi Filipovi a kráľovnej Matilda, rovnako ako celej kráľovskej rodine. 

"Vzdávam hold kráľovnej Fabiole za jej angažovanosť v prospech tejto krajiny, v sociálnej a kultúrnej oblasti... Belgicko stráca dnes večer veľkú kráľovnú, ktorá šírila imidž našej krajiny po celom svete. Budeme si pamätať na veľkú dámu, ktorá bude súčasťou histórie našej krajiny," povedal Michel v oficiálnom komuniké.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu