Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Misia vesmírnej lode Orion bola úspešná, dopadla do vôd Tichého oceánu

Vesmírna loď Orion na druhý pokus odštartovala
Vesmírna loď Orion na druhý pokus odštartovala (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Vesmírna loď Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) dnes úspešne absolvovala svoj prvý testovací let. Odštartovala z Mysu Canaveral na Floride o 7:05 miestneho času (13:05 SEČ) a o 11: 29 (17:29 SEČ) dopadla do vôd Tichého oceánu neďaleko pobrežia Mexika.

Táto loď má v budúcnosti slúžiť na pilotované misie na Mesiac, Mars či asteroidy. Počas dnešného letu však na jej palube nebola žiadna posádka.

Orion mal pôvodne odštartovať už vo štvrtok 4. decembra, no pre rôzne technické problémy a tiež silný vietor museli štart posunúť o 24 hodín. Orion vyniesla do vesmíru raketa Delta 4 Heavy. Neskôr by však mal na to slúžiť pripravovaný Space Launch System, ktorý plánujú po prvý raz otestovať v roku 2017 alebo 2018. Loď počas dnešného letu, ktorý trval štyri hodiny a 24 minút, dvakrát obletela Zem vo výške približne 5 800 kilometrov, pričom pri návrate do atmosféry dosiahla rýchlosť až 32-tisíc kilometrov za hodinu. Jej tepelný štít bol vtedy vystavený teplote 2 200 stupňov Celzia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu