Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vatikán objavil na svojich účtoch stovky miliónov: Pranie peňazí a vyhýbanie sa daniam?

Kardinál George Pell Zobraziť galériu (2)
Kardinál George Pell (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Finančná situácia Vatikánu je oveľa lepšia, než sa predpokladalo. Cirkevný štát má totiž uložené stovky miliónov eur na účtoch, ktoré nie sú zapísané do účtovnej bilancie. Po podrobnej kontrole to zistil kardinál George Pell, ktorý vedie vatikánsky sekretariát pre finančné otázky. Podľa neho sa ukázalo, že cirkevnému aparátu nehrozí bankrot a že disponuje dostatočnými rezervami.

"V podstate sme zistili, že situácia je zdravšia, než sa zdalo, pretože stovky miliónov eur sa skrývali na účtoch jednotlivých sekcií a neobjavovali sa v účtovných bilanciách," uviedol Pell v článku, ktorý publikovalo cirkevné periodikum Catholic Herald Magazine.

Podľa kardinála sa zatiaľ neprišlo na žiadne väčšie nezrovnalosti, jednotlivé oddelenia Vatikánu vraj ale doteraz mali v podstate voľnú ruku pri nakladaní s pridelenými prostriedkami. "Ak niekto chcel presne zistiť, čo sa (s financiami) deje, bolo to prakticky nemožné," priznal Pell.

Austrálskeho kardinála Pella menoval pápež František do čela novozaloženého sekretariátu pre ekonomické otázky - akéhosi ministerstva hospodárstva - po tom, čo sa začali množiť podozrenia týkajúce sa vatikánskych financií. Problémy sa týkali najmä vatikánskej banky (IOR), ktorá spravuje prevažne peniaze určené pre cirkevné inštitúcie a charitatívnu prácu a má na starosti aj dôchodkový systém. Čelila kritike, že nedodržiava štandardy boja proti praniu špinavých peňazí a pomáha klientom vyhnúť sa plateniu daní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu