Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ebola zloží podľa Svetovej banky postihnuté krajiny na kolená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Epidémia eboly v západnej Afrike zrazí najviac postihnuté krajiny ekonomicky na kolená. Vyplýva to z novej správy, ktorú dnes zverejnila Svetová banka (SB). Jej experti ďalej znížili odhad hospodárskeho rastu v Libérii, Guinei a Sierra Leone, pričom v niektorých krajinách sa podľa nich dostane rast HDP do záporných hodnôt.

Pre tento rok ešte SB predpokladá vo všetkých troch krajinách mierny rast, aj keď bude oveľa menší, než sa odhadovalo ešte v októbri. Napríklad ekonomika Sierra Leone mala podľa októbrového odhadu rast o osem percent, teraz sa predpokladá, že to budú len štyri percentá. Ešte chmurnějšia je vyhliadka pre rok 2015. 
 
Guinea a Siera Leone podľa SB zažijú hospodársky pokles, mierny rast čaká len Libériu. Celkom vraj epidémia krvácavej horúčky spomínané tri krajiny v rokoch 2014 až 2015 pripraví o dve miliardy dolárov.
 
Celosvetovo na zákernú chorobu zomrelo podľa najnovšej bilancie Svetovej zdravotníckej organizácie 5987 ľudí - okrem 15 všetci zomreli v najviac postihnutým západoafrických krajinách Libérii, Sierra Leone a Guinea. Nakazilo sa takmer 16.000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu