Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Útok na autobus: Odplata, ktorá si vyžiadala 28 životov

Vytrénovaní bojovníci hnutia aš-Šabáb
Vytrénovaní bojovníci hnutia aš-Šabáb (Zdroj: SITA)

MOGADIŠU - K sobotňajšiemu útoku na autobus na severovýchode Kene, pri ktorom v utorok prišlo o život 28 ľudí, sa prihlásili somálski povstalci zo skupiny aš-Šabáb. Podľa ich údajov to bola odplata za razie v mešitách v kenskom prístave Mombasa skôr počas týždňa.

"Mudžahedíni uskutočnili dnes ráno úspešnú operáciu pri Mandere, ktorej výsledkom bola smrť 28 križiakov ako odplata za zločiny páchané kenskými križiakmi proti našim moslimským bratom v Mombase," uviedli islamisti v stanovisku.

Útok sa odohral približne 30 kilometrov od mesta Mandera. V autobuse z Mandery do Nairobi cestovalo vyše 60 pasažierov. Asi 10 ťažko ozbrojených mužov im prikázalo vystúpiť a oddelili Somálčanov od Nesomálčanov. Potom druhej skupine kázali čítať verše z Koránu. Kto neuspel, toho zastrelili, opísali priebeh udalosti svedkovia. Kenský minister vnútra na Twitteri uviedol, že armádne vrtuľníky a stíhačky zničili tábor patriaci útočníkom, pričom výsledkom akcie boli "mnohí mŕtvi". 

K útoku militantov došlo po týždni zvýšeného napätia v Mombase, kde sa v minulosti odohrala séria útokov aš-Šabábu. Bezpečnostné sily prehľadali mešity mesta, pretože sú podľa nich využívané ako úkryty zbraní extrémistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu