Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prodi získal dôveru Senátu

Taliansky premiér Romano Prodi udržal v stredu svoju stredoľavú koalíciu pokope.
Taliansky premiér Romano Prodi udržal v stredu svoju stredoľavú koalíciu pokope.

RÍM - Taliansky premiér Romano Prodi udržal v stredu svoju stredoľavú koalíciu pokope a v hlasovaní Senátu získal dôveru, čím zabezpečil pokračovanie svojej deväťmesačnej vlády. "Som veľmi spokojný," vyhlásil Prodi po hlasovaní v hornej komore talianskeho parlamentu, ktoré sa skončilo pomerom 162 ku 157. Jeden z ministrov jeho kabinetu, Clemente Castella, vyhlásil, že "táto vláda je ako veža v Pise - nakláňa sa, ale nepadá."

Prodi podal demisiu minulý týždeň po porážke v hlasovaní Senátu o zahraničnej politike vlády. Taliansky prezident Giorgio Napolitano ho však požiadal, aby vo funkcii ostal a vystavil svoj kabinet novému hlasovaniu o dôvere. Premiér čelil v stredu v Senáte svojej najtvrdšej skúške, keďže horná komora parlamentu je takmer vyrovnane rozdelená na vládnucu stredoľavú koalíciu a konzervatívnu opozíciu a prebehnutie akéhokoľvek zákonodarcu k súperovi môže hlasovanie zvrátiť.

Prodiho čaká v piatok hlasovanie o dôvere v dolnej komore parlamentu, kde má pohodlnú väčšinu, a tak je isté, že vyhrá. Koaliční spojenci ešte pred hlasovaním v Senáte odložili rozdiely bokom, aspoň dočasne, a zaviazali sa, že premiéra podporia, aby odvrátili návrat svojho úhlavného nepriateľa - konzervatívneho lídra Silvia Berlusconiho - k moci.

Keby vláda nezískala v hlasovaní dôveru, musela by odstúpiť, čo by znamenalo predčasné voľby, a podľa prieskumov verejnej mienky by ich vyhrali konzervatívci. No aj keď vláda získala dôveru, jej dlhodobá stabilita je otázna. Prodi len tesne porazil v aprílových voľbách Berlusconiho, čím po piatich rokoch vytlačil konzervatívcov z vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu