Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Situácia je kritická: Čelíme najväčšej kríze v histórii, priznáva šéf Svetovej obchodnej organizácie!

Roberto Azevedo
Roberto Azevedo (Zdroj: SITA)

PEKING - Svetová obchodná organizácia (WTO) v súčasnosti čelí najväčšej kríze vo svojej histórii, a to kvôli hroziacemu krachu globálnej dohody o liberalizácii obchodu. Uviedol to dnes podľa agentúry AFP šéf organizácie Roberto Azevedo na okraj rokovaní členských krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Pekingu.

Obchodnú dohodu vlani v decembri dohodli ministri 160 členských krajín WTO na Bali. Tento rok v júli ju však vetovala India kvôli výhradám týkajúcim sa pravidiel pre poľnohospodársky sektor. "Medzinárodné rokovania v rámci organizácie sú kvôli tejto patovej situácii prakticky paralyzované," vyhlásil Azevedo. "Je to najvážnejšia kríza, akej kedy WTO čelila," dodal.

India už kvôli svojim výhradám rokovala so Spojenými štátmi. "Vyzerá to však, že počas týchto rozhovorov sa nedosiahol žiadny pokrok," uviedol Azevedo. "Členským štátom rýchlo dochádza trpezlivosť," upozornil.

Indické veto oživilo pochybnosti o budúcnosti WTO ako fóra pre dojednávanie globálnych obchodných dohôd. Bez dokončenia dohody by podľa expertov mohla byť ohrozená aj úloha WTO pri riešení a urovnávaní obchodných sporov medzi krajinami.

WTO odhadovala, že dohoda spočívajúca v zmiernení colných a iných bariér obchodu by zvýšila hodnotu globálneho obchodu o jeden bilión dolárov na zhruba 23 biliónov dolárov ročne. Počas rokov by vďaka nej mohlo vzniknúť až 21 miliónov pracovných miest, najmä v rozvojových krajinách.

WTO je medzivládna organizácia, ktorá uľahčuje medzištátnu obchodnú výmenu. Je najvyšším orgánom pre riešenie sporov medzi obchodnými partnermi a má brániť diskriminácii malých krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu