Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Pred rokom zasiahol Filipíny ničivý tajfún: Dnes ľudia spomínajú na obete i nezvestných

Filipíny si pripomínajú prvé výročie smrti obetí tajfúnu Haiyan Zobraziť galériu (7)
Filipíny si pripomínajú prvé výročie smrti obetí tajfúnu Haiyan (Zdroj: SITA)

MANILA - Tisíce ľudí s bielymi balónikmi v rukách si dnes v meste Tacloban na východe Filipín pripomenuli vyše 7300 obetí na životoch a nezvestných, ktoré si vlani v tejto časti krajiny vyžiadal tajfún Haiyan.

Podľa televízie al-Džazíra sa dnes v katolíckych kostoloch v 220-tisícovom meste konali aj zádušné omše a na pamiatku obetí zvonili zvony. Ľudia prichádzali i na miestny cintorín na okraji mesta, aby položili kvety a zapálili sviečky na hroboch svojich príbuzných, ale aj neidentifikovaných obetí.

Filipíny si pripomínajú prvé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V Taclobane sa dnes uskutočnila aj demonštrácia proti nedostatočnej pomoci vlády pri obnove zničených domov a infraštruktúry. Mnohí ľudia - odhaduje sa, že len v samotnom Taclobane ich je asi 15.000 - totiž od vlaňajška žijú v provizórnych prístreškoch. Situácia je podobná aj v ďalších oblastiach zasiahnutých pred rokom prírodným živlom.

Filipíny si pripomínajú prvé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Superbúrku Haiyan sprevádzal vietor s rýchlosťou vyše 300 kilometrov za hodinu. Silný vietor zdvihol vodu na mori a pobrežie - najmä pri meste Tacloban a okolí - zaliali až päťmetrové vlny. Tajfún za sebou zanechal spúšť, aká zvyčajne zostáva po cunami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu