Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bojovníci napojení na al-Káidu sa zhromažďujú v sýrkom meste: Chcú získať hraničný priechod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Bojovníci skupiny Front an-Nusra sa zhromažďujú v sýrskom meste na hranici s Tureckom. Pravdepodobne ide o pokus o získanie dôležitého hraničného priechodu z rúk povstalcov, napísala dnes agentúra AP s odvolaním sa na sýrskych aktivistov.

Skupina Front an-Nusra je napojená na teroristickú organizáciu al-Káida. Ak jej bojovníci obsadia hraničný priechod Báb al-Háwá, budú mať v rukách kľúčovú zásobovaciu líniu sýrskych povstalcov. Podľa AP by to bola ďalšia rana americkým plánom na vytvorenie povstaleckej sily schopnej bojovať proti extrémistom zo skupiny Islamský štát (IS) a zároveň proti armáde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Bojovníci Frontu an-Nusra sa v posledných dňoch zhromažďovali v meste Sarmada v severnej sýrskej provincii Idlíb, približne šesť kilometrov od Báb al-Háwá, povedal Asad Kandžú, protiasadovský aktivista pôsobiaci v tejto provincii.

Front an-Nusra sa v poslednom týždni snažil získať mestá a dediny, ktoré sú obsadené bojovníkmi Západom podporovaného Sýrskeho revolučného frontu, ako aj ďalšími skupinami. Tým zúžil jednu z posledných oblastí v severnej Sýrii, ktorá je v rukách bojovníkov hlavného povstaleckého prúdu.

Šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne Rámí Abdal Rahmán potvrdil, že Front an-Nusra zhromažďuje svojich bojovníkov v Sarmade, ale zatiaľ nie sú žiadne náznaky ich postupu smerom na hraničný priechod.

Ten je obsadený bojovníkmi povstaleckej aliancie Islamský front. Priechod je dôležitým zásobovacím bodom pre skupiny podporované Západom. Využívajú ho aj humanitárne skupiny, ktoré cez neho dopravujú potraviny a zdravotnícky materiál.

Front an-Nusra bojoval niekoľko mesiacov po boku Západom podporovaných skupín proti Asadovej armáde, ale aj proti extrémistom z Islamského štátu - skupine, ktorá sa odtrhla do al-Káidy. Keď koalícia vedená Spojenými štátmi začala s náletmi proti IS, zasiahnuté boli aj pozície Frontu an-Nusra, čo rozhnevalo umiernených povstalcov. Podľa AP nálety rozdelili Front an-Nusra a povstalecké skupiny podporované Západom, ktoré začali bojovníci frontu vnímať ako potenciálnu hrozbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu