Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Lavrov ostro kritizoval politiku Spojených štátov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

MOSKVA - Spojené štáty sa opäť stali terčom kritiky zo strany vysokého ruského predstaviteľa, tentoraz ministra zahraničia Sergeja Lavrova.

Ten Washington varoval pred použitím vojenskej sily proti Iránu a podľa neho jednostranný prístup USA ku globálnym krízam podrobil ostrej kritike. V rozhovore pre ruský denník Rossijskaja Gazeta Lavrov vyjadril znepokojenie nad nedávnymi výrokmi amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho, ktorý potvrdil, že vo vzťahu k Iránu "sú na stole všetky možnosti". "Máme obavy z možnosti vojenského zásahu. Vidíme posilňovanie americkej armády v Perzskom zálive, čo môže vždy vyvolať konflikt, dokonca aj náhodne," povedal Lavrov. Rusko sa opakovane slovami svojich vysokých predstaviteľov vyjadrovalo proti vojenskému riešeniu iránskej krízy.

Lavrov kriticky hovoril aj o "jednostrannom" prístupe USA ku globálnym krízam. "Ak nám ponúknu jednostrannú stratégiu a vyzývajú nás k podpore boja proti takému alebo onakému zlu, to nie sú spôsoby partnera," zdôraznil. Dodal, že nedávna ostrá kritika politiky Spojených štátov zo strany prezidenta Vladimíra Putina vyjadrovala názor mnohých krajín, ktoré sa len boja povedať ju nahlas. Putin začiatkom februára na konferencii v Mníchove obvinil USA, že "svoje národné hranice prekračujú v každom smere a že sa snažia vyvolať nové závody v zbrojení". "Niekto to musel povedať," myslí si Lavrov. Šéf ruskej diplomacie je presvedčený, že Moskva si môže dovoliť povedať pravdu a ponúknuť konštruktívne alternatívy k americkému jednostrannému riešeniu kríz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu