Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Taliansky prezident vypovedal vo veľkom procese proti mafii

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky prezident Giorgio Napolitano dnes svedčil vo veľkom súdnom procese, v ktorom je štát obvinený, že jeho predstavitelia viedli v 90. rokoch minulého storočia tajné rozhovory so sicílskou mafiou.

Prokuratúra v sicílskom meste Palermo sa snaží objasniť temné obdobie, keď mafia podnikala atentáty a bombové útoky proti štátu. Prokurátori dnes teda kládli otázky úradujúcej hlave štátu v procese proti mafii, a to prvýkrát v dejinách Talianska, napísala tlačová agentúra Reuters.

Medzi desiatimi obžalovanými sú Nicola Mancino, ktorý bol v uvedenom čase ministrom vnútra, a Salvatore Riina, niekdajší najmocnejší boss mafie v krajine. Napolitano (89) nie je obvinený zo žiadneho zločinu a predvolali ho ako svedka, ktorý môže mať pre súdny proces užitočné informácie. Vypočúvanie na súde však môže podľa agentúry Reuters poškodiť obraz talianskeho prezidenta.

Väčšina talianskych prezidentov nepredstavovala v minulosti viac než "strihačov stúh" a autorov vlasteneckých prejavov, ale Napolitano už trikrát dokázal v ekonomickej kríze zasiahnuť do patovej politickej situácie, pomohol ju vyriešiť a uviesť do úradu vládu.  

Prokurátori obviňujú vysokopostavených politikov a policajtov z toho, že viedli rozhovory s bossmi mafie - v nádeji, že zastavia stupňujúce sa násilie. Takéto rozhovory viedli po tom, čo mafia v roku 1992 pri bombovom útoku zabila bojovníka proti mafii - sudcu Giovanniho Falconeho, jeho manželku a troch telesných strážcov.

Ochota štátu začať rozhovory s mafiou po Falconeho vražde však naopak povzbudila mafiánov k ďalším bombovým útokom. O dva mesiace napríklad zabili ďalšieho sudcu Paola Borsellina, takisto bojovníka proti mafii. V čase bombových útokov bol Napolitano predsedom dolnej komory talianskeho parlamentu. Prezidentom krajiny sa stal v roku 2006. Prokurátori sa chcú hlavy štátu pýtať na list z roku 2012, ktorý dostal Napolitano od svojho právneho poradcu Lorisa D'Ambrosia. List naznačuje, že Napolitano o rozhovoroch vedel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu