Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tymošenková: Na Ukrajine vznikne prvý proeurópsky parlament

Júlia Tymošenko a jej manžel Oleksandr
Júlia Tymošenko a jej manžel Oleksandr (Zdroj: SITA)

KYJEV - Moc na Ukrajine bola odovzdaná do rúk dvoch politických strán - Bloku Petra Porošenka a Ľudovému frontu premiéra Arsenija Jaceňuka. Uviedla to dnes, v deň predčasných parlamentných volieb, líderka strany Vlasť, bývalá predsedníčka vlády Julija Tymošenková, ktorú citovala agentúra TASS.

"Prvý raz za uplynulých 25 rokov sa na Ukrajine sformuje proeurópsky parlament," povedala Tymošenková, ktorá výsledok vlastnej strany nekomentovala. Vlasť, ktorá získala menej než šesť percent, je však podľa jej slov pripravená podporiť novú vládnu koalíciu všetkými dostupnými prostriedkami a zdrojmi.

Prvé predbežné výsledky založené na exit polloch ukázali, že Blok Petra Porošenka, úradujúceho ukrajinského prezidenta, získal víťazných 22,2 percenta hlasov, kým Jaceňukov Ľudový front 21,8 percenta. Na treťom mieste skončila so ziskom 14,2 percenta strana Svojpomoc na čele s ľvovským starostom Andrijom Sadovým.

Do Verchovnej rady sa prebojovali ďalšie štyri politické subjekty - Opozičný blok Jurija Bojka (7,8 percenta), Radikálna strana Oleha Ľaška (6,4 percenta), Vlasť Julije Tymošenkovej (5,6 percenta) a Svoboda Oleha Ťahňyboka (6,3 percenta). Predpokladá sa, že komunisti ani Pravý sektor sa do parlamentu nedostanú.

Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie si veľká časť Ukrajincov praje novú vládu. Za nevyhnutnú zmenu kabinetu sa vyslovilo 43 percent opýtaných, kým 30 percent respondentov si myslí, že by sa tak malo stať. Iba päť percent nepovažuje takýto krok za nevyhnutný, píše TASS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu