Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po voľbách sa v Donecku opäť strieľa: Drvivé víťazstvo Porošenkovho bloku, extrémisti padli!

Voľby na Ukrajine Zobraziť galériu (6)
Voľby na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že parlamentné voľby na Ukrajine sa skončili bezprecedentnou podporou proeurópskemu smerovaniu krajiny. Vyše polovicu hlasov získali provládne strany, v parlamente budú mať ústavnú väčšinu, uviedol s odvolaním sa na odhady volebných výsledkov.

"Ukrajinský parlament získal od ľudí presvedčivé vyjadrenie dôvery," citovala ho tlačová agentúra DPA. Porošenko na tlačovej konferencii povedal, že v pondelok začne rokovať o vytvorení koalície v parlamente, informovala tlačová agentúra Reuters. Konečné výsledky dnešných volieb sa očakávajú do 10 dní, čo podľa prezidenta bude stačiť na dokončenie koaličných rokovaní. Zaviazal sa tiež, že bude nominovať na premiéra toho, koho mu navrhne koalícia, ktorá z rokovaní vzíde.

Voľby na Ukrajine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Situácia v Donecku je opäť napätá, strieľa sa aj v Mariupole 

Situácia v meste Doneck na východe Ukrajiny je po relatívne pokojnej noci opäť napätá: vo východnej časti mesta sa ozývajú výbuchy a streľba, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na správy miestnej radnice a vládnych úradov. Ostreľovanie dnes hlásia aj z oblasti prístavu Mariupol na pobreží Azovského mora, uviedla agentúra UNIAN.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke informoval, že za posledných 24 hodín proruskí separatisti ostreľovali pozície ukrajinskej armády viac ako 20-krát, pričom trikrát sa v rôznych lokalitách pokúsili aj o útoky, ktoré sa vládnym ozbrojencom podarilo odvrátiť.

 Tymčuk okrem toho informoval, že na území samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) sa už tretí deň koná cvičenie separatistických jednotiek, ktorých príslušníkom ich velitelia tvrdia, že po nedeľňajších predčasných voľbách do ukrajinského parlamentu bude nasledovať mohutný útok vládnych síl. Tymčuk dodal, že na strane protivníka možno pozorovať veľké presuny obrnenej a delostreleckej techniky.

Nedeľňajšie voľby boli prvé od zosadenia Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča vo februári tohto roku. Prezident Petro Porošenko v nich chce od voličov získať jasný mandát na pokračovanie integrácie s Európou a presadenie svojho plánu na riešenie situácie na juhovýchode Ukrajiny, kde napriek prímeriu uzavretému 5. septembra pokračujú zrážky medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. 

Odhady: V novom ukrajinskom parlamente bude 7 strán, dve tretiny sú proeurópske 

Proeurópske sily na čele s Blokom (prezidenta) Petra Porošenka podľa odhadov výsledkov zvíťazili v dnešných parlamentných voľbách na Ukrajine. Porošenkov blok získal 23 percent hlasov, nasledovaný tesne Ľudovým frontom premiéra Arsenija Jaceňuka s 21,3 percentami hlasov. Vyplýva to z troch odhadov výsledkov, ktoré zverejnili inštitúty pre výskum verejnej mienky. Ako tretia sa so ziskom 13,2 percenta hlasov umiestnila proeurópska strana Svojpomoc na čele so starostom Ľvova Andrijom Sadovým, informovala tlačová agentúra DPA.

Po voľbách sa v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: uatoday.tv)

Jaceňuk v auguste opustil stranu Vlasť bývalej premiérky Julije Tymošenkovej spolu s viacerými ďalšími prominentnými členmi strany. Tymošenkovej strane sa napriek tomu tesne podarilo prekonať päťpercentnú hranicu a zostane v parlamente, podľa odhadov výsledkov dostala Vlasť 5,6 percenta hlasov.

Do parlamentu sa dostalo spolu sedem strán. Ďalej sú to   nacionalistická strana Svoboda (6,3 percenta hlasov), Radikálna strana populistického politika Oleha Ľaška (6,4 percenta) a proruská strana Opozičný blok bývalého ministra palív Jurija Bojka (7,6 percenta). Medzi stranami, ktoré sa nedostali do parlamentu, sú komunisti (2,9 percenta hlasov) a nacionalistická strana Pravý sektor (2,4 percenta), informovala DPA.

Účasť v dnešných parlamentných voľbách bola podľa ukrajinského spravodajcu Českého rozhlasu menšia ako v prezidentských voľbách, dosiahla necelých 50 percent. Volebná komisia uviedla, že predbežné výsledky volieb zverejní po polnoci miestneho času. 

Voľby na Ukrajine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ak sa odhady výsledkov potvrdia, prozápadné strany budú mať vyše dvojtretinovú väčšinu v 450-člennom jednokomorovom parlamente, Verchovnej Rade. Na rozdiel od predchádzajúcej komory, zvolenej v roku 2012 s päťročným mandátom, v ktorej dominovali proruské sily. Porošenko vyjadril nádej, že predčasné voľby prinesú stabilitu krízou zasiahnutej krajine, kde bolo v konflikte s proruskými separatistami na východe zabitých vyše 3600 ľudí.

Pozorovatelia však pochybujú, že nová vláda, ktorá by podľa očakávaní mohla vzniknúť už na budúci týždeň, bude schopná urobiť veľa pre ukončenie bojov. Pokojný priebeh volieb na Ukrajine dnes zabezpečovalo asi 84.000 policajtov, uviedlo ministerstvo vnútra. Hlasovanie sa neuskutočnilo na východe krajiny, v oblastiach kontrolovaných separatistami, ktorých vodcovia vyhlásili vlastné voľby na 2. novembra. Voľby sa nekonali ani na Kryme, ktorý Rusko v marci anektovalo. 

V dôsledku týchto komplikácií sa neobsadí všetkých 450 parlamentných kresiel. Nemecká poslankyňa Doris Barnettová, ktorá vedie pozorovateľskú misiu Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe povedala, že chýbajúce oblasti neovplyvnia legitímnosť volieb. A tí, ktorí tvrdia opak, sa pokúšajú diskreditovať a narušiť voľby, citovala ju ukrajinská tlačová agentúra Interfax.

Voľby na Ukrajine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Na prvom mieste sa strieda Porošenkov blok s Jaceňukovým frontom 

Na nedeľňajších parlamentných voľbách na Ukrajine sa zúčastnilo 52,42 percenta voličov, čo je najmenej v dejinách nezávislej Ukrajiny, informovala dnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na údaje zverejnené ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) po zhromaždení dát zo všetkých 198 volebných obvodov. 

Spresnila pritom, že najvyššia účasť bola na západe krajiny. Najmenej voličov - podľa očakávania - prišlo do volebných miestností na juhovýchode Ukrajiny a v Zakarpatsku. V Kyjeve prišlo voliť 55,86 percenta voličov. ÚVK doteraz spracovala asi štvrtinu protokolov odovzdaných volebnými komisiami nižšieho stupňa. 

Podľa správy agentúry Ukrinform zo 07.15 h miestneho času zatiaľ vedie blok Ľudový front s 21,7 percentami. Na druhom mieste je Blok Petra Porošenka so ziskom 21,63 percenta hlasov. Agentúra upozorňuje, že doterajšie sčítanie naznačuje veľmi tesný rozdiel v počte hlasov týchto dvoch politických subjektov, ktoré si v doteraz zverejňovaných výsledkoch striedali prvé a druhé miesto. 

Na treťom mieste je strana Svojpomoc, ktorá má 10,56 percenta hlasov. Štvrté miesto zatiaľ má Opozičný blok s 9,60 percentami a na piatom mieste skončila Radikálna strana Oleha Ľaška so 7,64 percentami. Päťpercentnú hranicu nevyhnutnú pre vstup do parlamentu zatiaľ prekonala aj strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorú podporilo 5,87 percenta voličov. Ukrinform však upozorňuje, že v posledných hodinách Vlasť pri sčítaní hlasov stále stráca, zatiaľ čo sa posilňujú pozície strany Sloboda, ktorú podľa ranného sčítania od päťpercentnej hranice delí len jedna stotina percenta, keďže dosiahla už 4,59 percenta hlasov.

Predčasné voľby do parlamentu sa skončili už aj v zahraničí 

Hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách na Ukrajine sa dnes ráno skončilo aj v zahraničí, keď sa ako posledná zavrela volebná miestnosť v americkom San Franciscu. Ako spresnila agentúra Ukrinform, v USA boli štyri volebné miestnosti, a to v mestách, kde má Ukrajina konzulárne úrady: vo Washingtone, New Yorku, Chicagu a San Franciscu. Svoje právo voliť využilo v USA 2582 občanov Ukrajiny. Relatívne nízku účasť agentúra Ukrinform spája s veľkými vzdialenosťami v USA, ale aj s faktom, že nie každý z potenciálnych voličov si mohol dovoliť cestu aj z finančného hľadiska. 

Napriek týmto faktom sa však na májových prezidentských voľbách v USA zúčastnilo vyše 5700 tam žijúcich Ukrajincov. Podľa politológov tento trend v podstate kopíruje situáciu v samotnej Ukrajine, kde ľudia ochotnejšie hlasovali v prezidentských ako parlamentných voľbách.

Nedeľňajšie voľby do ukrajinského jednokomorového parlamentu vypísal prezident Porošenko 25. augusta, keď rozpustil Najvyššiu radu vzhľadom na to, že uplynul už mesiac od rozpadu vládnej koalície Arsenija Jaceňuka a nová vláda nebola zostavená. Voľby sú predčasné, pretože parlament zvolený v roku 2012 mal päťročný mandát, takže riadne voľby by sa konali v roku 2017. 

Išlo o prvé parlamentné voľby od zosadenia Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča vo februári tohto roku. Podľa predbežných výsledkov v nich zvíťazili proeurópske strany: Blok Petra Porošenka a Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka. Na treťom mieste je zatiaľ strana Svojpomoc.

Európski politici vyzdvihli voľby ako potvrdenie kurzu Ukrajiny 

Predseda výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci Elmar Brok označil parlamentné voľby na Ukrajine za potvrdenie proeurópskeho kurzu krajiny. Ukrajinci sa rozhodli pre strany, ktoré podporujú zbližovanie s EÚ, uviedol konzervatívny nemecký politik dnes večer po zverejnení odhadov.

"Prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk dostali jasný mandát na to, aby svoj proeurópsky kurz s plnou legitimitou premenili na skutočnosť," povedal Brok s tým, že EP bude v tomto úsilí Ukrajinu podporovať, informovala agentúra DPA.

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland uviedol, že ukrajinské voľby boli "jasným vyjadrením toho, že obyvatelia Ukrajiny si želajú mier, demokraciu a jednotu krajiny". Zdôraznil tiež, že Porošenko a Jaceňuk sú zaviazaní uskutočniť demokratické reformy, za čo sa vyslovila väčšina voličov.

Voľby na Ukrajine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Popredný ruský politik, predseda medzinárodného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov uviedol, že parlamentné voľby nevyriešia krízovú situáciu na Ukrajine. "Nič sa nezmení k lepšiemu. Voľby nevedú k novému mocenskému usporiadaniu. A samotná vláda nemôže priniesť nič nové - chýbajú jej finančné zdroje," napísal Puškov na Twitteri v reakcii na prognózy o víťazstve prozápadných síl. "Na Ukrajinu nečaká proces európskej integrácie, ale úplná strata nezávislosti za omrvinky, ktoré jej budú hádzať USA a EÚ. Neradostná budúcnosť," vyhlásil Puškov.

Minister vnútra vyzval na tvrdé potrestanie porušení volebného zákona 

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov uviedol, že počas nedeľňajších parlamentných volieb v krajine došlo k "znesiteľnému počtu" pokusov narušiť alebo manipulovať volebný proces. Politik, ktorého Ľudový front podľa odhadov skončil na druhom mieste s vyše 20 percentami hlasov, sa však súčasne vyslovil za tvrdé potrestanie porušení volebnej legislatívy aj ako preventívne opatrenie pre budúcnosť.

Podľa Avakova v noci na nedeľu a počas dňa volieb zastavili policajti v troch oblastiach a v Kyjeve autobusy s tzv. tituškami - nájomnými provokatérmi a bitkármi. V hlavnom meste k tomu malo dôjsť vo volebnom obvode, v ktorom v nedeľu eskalovalo napätie. Avakov zároveň oznámil zatknutie predsedu volebnej komisie v tomto obvode č. 217, ktorý sa údajne pokúsil zmanipulovať elektronický volebný systém.

Avakov tiež informoval o útoku v Kirovohradskej oblasti. Novinári Serhij Leščenko a Mustafa Najem, ktorí sa pravdepodobne dostanú do parlamentu za zrejme víťazný Blok Petra Porošenka, boli svedkom nezrovnalostí v jednom z volebných obvodov a následne ich napadli v ich aute. "Jeden útočník bol zadržaný a vypovedá. Rátam s ďalšími zatknutiami," povedal minister vnútra. Obaja novinári sú v poriadku, dodáva agentúra APA.

Úrady dostali 330 hlásení o porušení priebehu parlamentných volieb 

Približne 330 oznamov o manipulácii s hlasovacími lístkami a iných porušeniach volebného procesu dostalo ukrajinské ministerstvo vnútra počas predčasných parlamentných volieb, ktoré sa dnes konajú v tejto občianskym konfliktom sužovanej krajine. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Počet sťažností sa vzťahuje k 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ), uviedol na svojich oficiálnych webových stránkach príslušný vládny rezort. Zhruba 35 hlásení sa týka kupovania voličských hlasov, 34 hlásení rozširovania kampaňových materiálov, 22 sťažností hovorí o poškodených lístkoch, 17 o rozširovaní lživých údajov. Objavili sa aj správy o strate pečatí volebných komisií, hlasovaní mimo určených volebných miestností či výskyte neplatných hlasovacích lístkov, píše RIA Novosti.

Plebiscit sa koná na pozadí vážnej politicko-hospodárskej krízy v krajine. Úrady pripustili, že voľby sa nemôžu uskutočniť v polovici okresov vo východných oblastiach vzhľadom na ozbrojený konflikt medzi vládnymi jednotkami a stúpencami nezávislosti dvoch samozvaných ľudových republík - Luhanskej a Doneckej.

Vo volebných miestnostiach zomreli na zlyhanie srdca traja ľudia

Tri prípady úmrtia vo volebných miestnostiach zaznamenali ukrajinské úrady počas dnešných predčasných volieb do Verchovnej rady. Údaje, aktualizované k 15.00 h miestneho času (14.00 h SEČ), oznámil ukrajinský minister zdravotníctva Vasilij Lazorišinec, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

"Nanešťastie sme zaznamenali takéto prípady. Podľa dostupných informácií ide o tri úmrtia," uviedol Lazorišinec, ktorý spresnil, že k úmrtiam došlo v Černovickej a Ternopiľskej oblasti, ako aj v meste Slovjansk v Doneckej oblasti. Minister zároveň ubezpečil, že všetky tri prípady sa týkali zlyhania srdcovej činnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu