Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Kyjeve spáchali atentát na poslaneckého kandidáta Jaceňukovej strany

Arsenij Jaceňuk (vľavo) s prezidentom Petrom Porošenkom
Arsenij Jaceňuk (vľavo) s prezidentom Petrom Porošenkom (Zdroj: SITA)

KYJEV - Neznámy páchateľ zaútočil v noci nadnes strelnou zbraňou a ručným granátom v ukrajinskej metropole Kyjev na poslaneckého kandidáta strany Ľudový front Volodymyra Borysenka, ktorý je blízkym spolupracovníkom úradujúceho premiéra Arsenija Jaceňuka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Borysenka, ktorý sa momentálne nachádza v nemocničnom ošetrení, pred ťažším zranením alebo smrťou zachránila len nepriestrelná vesta. Ide o prvý incident tohto druhu spojený s kampaňou pred nedeľnými parlamentnými voľbami.

K útoku na Borysenka došlo v okamihu, keď odchádzal z domu v meste Boryspiľ, ležiacom neďaleko Kyjeva, uvádza sa vo vyhlásení strany Ľudový front. "Najprv naňho vystrelili a potom mu pod nohy hodili podomácky vyrobenú bombu," uvádza sa ďalej vo vyhlásení strany. Podľa predstaviteľa miestnej polície nešlo o bombu, ale o ručný granát.

Podľa predstaviteľa strany Ľudový front Borysenkovi zachránila život nepriestrelná vesta, ktorú nosí, odkedy sa mu niekto telefonicky vyhrážal zabitím. Borysenko sa bude v nedeľných voľbách uchádzať o jedno z miest v 450-člennom ukrajinskom zákonodarnom zbore. Pôjde o prvé parlamentné voľby od februára, keď po masových protestoch odstúpil prezident Viktor Janukovyč.

Rada Európy vyšle misiu pozorovateľov na ukrajinské parlamentné voľby 

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) dnes oznámilo, že vyšle 36-člennú delegáciu pod vedením britského poslanca Christophera Chopa na pozorovateľskú misiu monitorujúcu priebeh parlamentných volieb na Ukrajine.

Delegácia PZ RE bude pôsobiť na území Ukrajiny od 24. do 28. októbra, paralelne s ostatnými pozorovateľskými misiami z Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Európskeho parlamentu (EP), Parlamentného zhromaždenia NATO a Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR).

Skupina predstaviteľov PZ RE sa stretne s lídrami a predstaviteľmi ukrajinských politických strán, navštívi volebné miestnosti a členov volebnej komisie, stretne sa tiež so zástupcami médií a mimovládnych organizácií.

Potrebnú právnu pomoc pozorovateľom PZ RE počas pobytu na Ukrajine poskytnú členovia Benátskej komisie, ktorá predstavuje skupinu európskych nezávislých právnych expertov pri Rade Európy (RE). Parlamentné voľby do ukrajinskej Najvyššej rady sa budú konať 26. októbra.

Predvolebné delegácia PZ RE vo svojom vyhlásení z 9. októbra, zdôraznila význam konania predčasných volieb na Ukrajine. Z volieb by mal vzísť nový parlament, ktorý podporí dlhoodkladané reformy. PZ RE zároveň ocenila snahy ukrajinských úradov, aby sa k volebným urnám dostal čo najvyšší počet ľudí, vrátane vnútorne presídlených osôb, ktoré opustili svoje domovy kvôli ozbrojenému konfliktu na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu