Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Návštevu Cheneyho v Afganistane sprevádzal bombový útok

Dick Cheney
Dick Cheney

BAGRÁM - Samovražedný útok na americkú vojenskú základňu v Afganistane si vyžiadal v utorok podľa najnovších údajov 19 životov.

Medzi obeťami je 15 miestnych obyvateľov, ktorí na základni hľadali prácu, a traja zahraniční vojaci, informovalo afganské ministerstvo vnútra a miestni predstavitelia. Bližšie údaje o ich totožnosti alebo o počte zranených zatiaľ nie sú známe. V čase výbuchu sa na leteckej základni zdržiaval americký viceprezident Dick Cheney, ktorý tam prenocoval. Hovorkyňa viceprezidenta uviedla, že Cheney bol v čase útoku mimo nebezpečenstva. Podľa vyhlásenia americkej armády útok pravdepodobne nebol namierený voči viceprezidentovi.

"Bol to samovražedný bombový útok. Stal sa medzi hlavnou bránou a bránou, ktorú strážia americkí vojaci," vyhlásil guvernér okresu Bagrám Kabír Ahmad. Predstaviteľ americkej armády potvrdil, že základňa sa stala cieľom priameho útoku. Na celej základni zaznelo hlásenie - "základňa je terčom priameho útoku", uviedol podplukovník David Accetta s poznámkou, že údaje o obetiach zatiaľ nevie potvrdiť.

Americký viceprezident Dick Cheney sa má v utorok stretnúť s afganským prezidentom Hámidom Karzajom. Témou rozhovorov majú byť obavy z jarnej ofenzívy milícií radikálneho islamistického hnutia Taliban. Cheney predtým navštívil Pakistan, kde rokoval s prezidentom Parvízom Mušarráfom o zlepšení bezpečnostnej situácie na hraniciach s Afganistanom. Ťažko dostupné oblasti v afgansko-pakistanskom pohraničí využívajú militanti z Talibanu ako základne pre svoje operácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu