Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Parížania v noci zničili kontroverzné umelecké dielo: "Análny kolík" sa im nepáčil

Parížanom sa kontroverné dielo nepáčilo. Zobraziť galériu (3)
Parížanom sa kontroverné dielo nepáčilo. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Kontroverzná umelecká inštalácia nazvaná Strom, ktorej tvorcom je americký umelec Paul McCarthy, sa v noci nadnes v Paríži stala terčom útoku neznámych vandalov.

Nafukovací zelený objekt vzdialene pripomínajúci vianočný stromček bol nainštalovaný na námestí Vendôme v historickom centre Paríža. Okamžite vyvolal kontroverzné reakcie: kým časť verejnosti ho odmietla, iným sa páčil. Kým jedným skutočne pripomínal 24 metrov vysoký stromček, v iných - vrátane samotného autora - evokoval skôr gigantický análny kolík pre sexuálne hry.

Parížania v noci zničili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ako informovala agentúra Reuters, neznámi vandali v noci nadnes prerezali laná a káble, ktoré objekt držali vo vztýčenej polohe. Osoba zodpovedná za inštaláciu potom dnes nariadila vypustenie vzduchu z nafukovacieho objektu, aby sa tak predišlo ďalšiemu poškodeniu. Francúzska ministerka kultúry Fleur Pellerinová tento prejav vandalizmu ostro odsúdila a označila ho za závažný útok na princípy umeleckej slobody. Parížska primátorka Anne Hidalgová vyhlásila, že je pobúrená, a dodala, že Paríž neustúpi hrozbám tých, ktorí "útočia na umenie a umelcov a tým aj na umeleckú slobodu". "Umenie má miesto v našich uliciach a nikto ho nebude vyháňať preč," zdôraznila.

Parížania v noci zničili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Aktivisti zo skupiny odporcov homosexuálnych partnerstiev, ktorých nainštalovanie McCarthyho diela pobúrilo, však neskrývali radosť z odstránenia objektu z parížskeho námestia povestného luxusnými klenotníctvami. Kontroverzné dielo bolo totiž podľa nich "ponížením Paríža" a prejavom "obsesívnej dekadencie francúzskej civilizácie".

Zničenie McCarthyho Stromu pomohlo spopularizovať umelca i jeho dielo: francúzske médiá informovali, že v mikroblogovacej sieti Twitter bolo dnes popoludní najdiskutovanejšou témou. Dočasné vystavenie objektu na parížskom námestí bolo súčasťou prebiehajúcej výstavy súčasného umenia vo francúzskej metropole. 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu