Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Riaditeľ psychiatrie, z ktorej prepustili vrahyňu, odstúpil: Petrov osud ho hlboko zasiahol

Nebohý Petr a riaditeľ psychiatrie Ivan Drábek Zobraziť galériu (2)
Nebohý Petr a riaditeľ psychiatrie Ivan Drábek (Zdroj: Foto: kdu-opava.cz)

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Riaditeľ Psychiatrickej nemocnice v Opave Ivan Drábek rezignoval na svoju funkciu v súvislosti s útokom bývalej pacientky jeho zariadenia v škole v Žďári nad Sázavou. Barbora Orlová včera dobodala jedného zo študentov a ďalších ľudí zranila. Novinárom to povedal český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček, podľa ktorého Drábka tragédia veľmi zasiahla. Vo vláde vznikne pracovná skupina, ktorá zváži opatrenia, aby sa podobné nešťastie nezopakovalo, uviedol tiež minister.

"Situácia sa nakoniec vyvinula tak, že pána riaditeľa Drábka tá situácia, ku ktorej došlo, ľudská tragédia, veľmi osobne zasiahla a rozhodol sa podať rezignáciu na post riaditeľa Psychiatrickej nemocnice v Opave, ktorú som prijal," povedal novinárom Němeček po stretnutí s Drábkom.

"Vzhľadom k mediálnemu tlaku, zdraviu a veku som k dnešnému dňu rezignoval na svoju funkciu," zdôvodnil svoju rezignáciu sám Drábek. Zároveň podotkol, že jeho rozhodnutie nesúvisí s prípadnými pochybeniam v prípade dvadsaťšesťročnej útočníčky. "Dnes som na porade u pána ministra uviedol, že z našej strany nedošlo k žiadnej chybe. Toto stanovisko všetci prítomní prijali," uviedol.

Už skôr povedal, že žena spĺňala všetky podmienky pre prepustenie z ústavnej liečby, a preto o to nemocnica požiadala opavský okresný súd. Ten žiadosti vo februári vyhovel. Žena bola v ústavnej starostlivosti kvôli tomu, že sa v roku 2012 v Havířove pokúsila uniesť sedemročné dievčatko a pobodala jeho vychovávateľku.

Němeček dnes tiež poznamenal, že Drábek svojím rozhodnutím na seba vzal kus spoluzodpovednosti, ale chýb bolo podľa neho v reťazci rozhodnutí oveľa viac. "Ja len dúfam, že aj všetci ostatní, ktorí mali svoj diel spoluzodpovednosti za to, čo sa stalo, sa zachovajú tak, ako sa zachoval pán riaditeľ Drábek," podotkol.

Variantom budúceho postupu v podobných prípadoch, akým bolo prepustenie útočníčky, sú podľa Nemečka detenčné ústavy. Drábek mu ale povedal, že je to veľký problém, pretože súdy vraj nemajú veľkú ochotu pre takéto rozhodnutia. Možné postupy zváži aj vládny tím zložený zo zástupcov ministerstva zdravotníctva, spravodlivosti a školstva. Do konca novembra má vláde predložiť hodnotiacu správu.

Český prezident si uctí pamiatku

Prezident Miloš Zeman pôjde uctiť pamiatku obetí utorkového útoku na strednej škole v Žďári nad Sázavou. Nevylúčil, že ubodaného chlapca a zasahujúceho policajta budúci rok vyznamená. Pre tento rok sú už štátne vyznamenanie uzavretá, povedal dnes Zeman novinárom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu