Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Piatich Srbov obvinili z financovania a náboru dobrovoľníkov pre Islamský štát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Piatich srbských občanov obvinili dnes v Belehrade zo spoluúčasti na teroristických akciách džihádistov z Islamského štátu (IS). Traja z nich sú od marca vo vyšetrovacej väzbe, po dvoch ostávajúcich sa naďalej pátra, informovala televízia RTS.

Obvinení sú dôvodne podozriví, že sa začiatkom roka 2013 v Srbsku a iných štátoch spojili, aby financovali teroristické akcie, nábor a výcvik dobrovoľníkov. Štyria z nich organizovali zbierku finančných prostriedkov, a to nielen v Srbsku, ale aj v Bosne a Hercegovine, Chorvátsku, Luxembursku, Nemecku a Rakúsku. Skupina však zorganizovala aj vyslanie viacerých občanov Srbska a iných štátov do výcvikového centra pre dobrovoľníkov na sýrskom území. Ich presný počet srbské médiá neuviedli.

Štyria obvinení pochádzajú z väčšinou moslimami obývaného Sandžaku, konkrétne z jeho správneho centra Nového Pazaru, piaty žije v Belehrade, píše tlačová agentúra APA.Očakáva sa, že srbský parlament v tomto týždni rozhodne o sprísnení trestného zákonníka, ktorého novelizácia predpokladá vysoké tresty pre dobrovoľníkov, ale aj za ich nábor. Oficiálne srbské údaje z nedávnej minulosti hovoria o tom, že na strane džihádistov bojujú desiatky občanov Srbska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu