Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vatikán: Dovoľte blízkovýchodným kresťanom vrátiť sa domov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Vatikán požaduje, aby sa irackí a sýrski kresťania a príslušníci ďalších menšín, vyhnaní extrémistami z organizácie Islamský štát (IS), mohli vrátiť do svojich domovov. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení, vydanom po schôdzke pápeža Františka s vatikánskymi vyslancami pôsobiacimi na Blízkom východe.

Na neobvyklú trojdňovú schôdzku do Vatikánu pápež pozval svojich nunciov pôsobiacich v Jordánsku, Iraku, Iráne, Libanone, Sýrii, Turecku, Izraeli, ako aj vyslancov pri OSN a Európskej únii. Na stretnutí sa zúčastnilo aj viacero popredných predstaviteľov Svätej stolice, vrátane vatikánskeho štátneho sekretára Pietra Parolina.Pápež sa chcel s vyslancami poradiť o tom, ako reagovať na hrozbu zo strany IS, ktorý má pod kontrolou rozsiahle oblasti Iraku a Sýrie. 

Účastníci schôdzky vo Vatikáne potvrdili stanovisko, že vojenská sila je oprávneným prostriedkom na potlačenie IS. Vyzvali tiež moslimských i kresťanských náboženských činiteľov, aby odsúdili zneužívanie viery na ospravedlňovanie násilia. Podľa pápežských vyslancov musí iracká a sýrska vláda po porážke IS v spolupráci s medzinárodným spoločenstvom zabezpečiť, aby sa vyhnaní kresťania a príslušníci ďalších menšín mohli opäť vrátiť do svojich pôvodných domovov."Nie je možné predstaviť si Blízky východ bez kresťanov," uvádza sa v spoločnom komuniké vyslancov, ktorý pripomenuli, že vyznavači tohto náboženstva žijú v regióne nepretržite 2000 rokov.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu