Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Američana nakazeného ebolou poslali z pohotovosti domov: Priletel z Európy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

ŽENEVA – Pacient, ktorý priniesol ebolu do Spojených štátov amerických, išiel najskôr so zdravotnými problémami minulý týždeň na nemocničnú pohotovosť v Dallase, ale poslali ho odtiaľ domov, hoci povedal sestre, že pricestoval zo západnej Afriky.

Priznala to v stredu Texaská presbyteriánska nemocnica v Dallase, ktorá svojím rozhodnutím mohla vystaviť riziku nakazenia ebolou ďalších ľudí. Píše o tom dnes agentúra AP. Pacienta hospitalizovali o niekoľko dní - po zhoršení zdravotného stavu ho tam priviezla sanitka. Na druhý deň po potvrdení pacientovej diagnózy začal deväťčlenný zdravotnícky tím mapovať ľudí, s ktorými bol nakazený v blízkom kontakte po tom, ako 24. septembra ochorel. Medzi 12-18 ľuďmi je aj trojčlenná posádka sanitky, ktorá muža prevážala do nemocnice a niekoľko detí v školopovinnom veku z jeho príbuzenstva.

Zdravotníci ich budú kontrolovať denne počas 21 dní, čo je inkubačná lehota eboly.  "Musíme sa zamerať na to, aby sme prelomili reťaz prenosu," povedal v stredu pre AP riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) dr. Tom Frieden. CDC lekárom pripomenula, že sa majú pýtať pacientov so symptómami eboly, či sa vrátili zo zahraničia.  Pacient vo štvrtok na pohotovosti v nemocnici povedal zdravotnej sestre, že pricestoval do USA na návštevu z Afriky, ale tá túto informáciu nepostúpila ďalej, uviedol dr. Mark Lester. Dostal antibiotiká a poslali ho domov, uviedla jeho sestra Mai Wureh. Jej ebolou nainfikovaný brat sa volá Thomas Eric Duncan. 

Od nedele je v nemocničnej izolácii. Nachádza sa vo vážnom, ale stabilizovanom stave. Podľa epidemiológa nemocnice dr. Edwarda Goodmana mal pri prvej návšteve nemocnice horúčku a bolesti brucha, ale nevracal ani nemal hnačky. V západnej Afrike ebola podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nakazila už vyše 7100 ľudí a najmenej 3300 z nich zabila. Američan nakazený ebolou opustil Libériu 19. septembra; z Bruselu priletel na Dullesovo letisko neďaleko Washingtonu, kde prestúpil na let do Dallasu. Tam ponavštevoval príbuzných, kým začal byť o štyri či päť dní chorý.

Ebola zabila už vyše 3330 ľudí

Do 28. septembra sa ebolou v západnej Afrike nakazilo najmenej 7118 ľudí a minimálne 3338 z nich tomuto ochoreniu podľahlo. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

WHO ďalej uviedla, že počet nových prípadov eboly už druhý týždeň po sebe klesá, ale zároveň varovala, že v najnovších číslach netreba zatiaľ hľadať dobré správy, pretože prípadov nákazy týmto smrtiacim vírusom je v skutočnosti viac, ako uvádza štatistika. Svoju prvú obeť eboly oznámila dnes aj Organizácia Spojených národov. Podľa hovorcu generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna smrtiacej nákaze podľahol občan Libérie, ktorý bol členom misie OSN v tejto krajine. 

V Texase monitorujú päť žiakov, ktorí boli v styku s mužom nakazeným ebolou

Guvernér amerického štátu Texas Rick Perry dnes uviedol, že zdravotníci sledujú stav piatich žiakov zo štyroch základných škôl v Dallase, ktorí prišli do styku s mužom, u ktorého ako u prvého v Spojených štátoch zistili prítomnosť vírusu krvácavej horúčky ebola. Informovala o tom agentúra Reuters. Perry ďalej uviedol, že zdravotníci v Texase v súvislosti s ebolou monitoruje celkovo 12-18 osôb.

Podľa predstaviteľa školskej správy v Dallase je pravdepodobnosť, že sa niektorý z piatich monitorovaných žiakov ebolou nakazil, veľmi nízka a ani u jedného z nich neboli zatiaľ zistené nijaké príznaky tohto smrtiaceho ochorenia. Muž, s ktorým monitorované osoby údajne prišli do styku, priletel do Texasu zo západoafrickej Libérie a v súčasnosti je umiestnený na izolovanom oddelení Texaskej presbyteriánskej nemocnice v Dallase. Hovorkyňa nemocnice označila dnes jeho zdravotný stav za vážny.

WHO má pripravených najmenej 1500 dávok experimentálnej vakcíny proti ebole

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má pripravených najmenej 1500 dávok experimentálnej vakcíny proti ebole, ktoré poskytne zdravotníkom bojujúcim proti smrteľnej vírusovej chorobe v západnej Afrike. Informovala o tom v stredu agentúra OSN vo svojom sídle v Ženeve.

WHO zároveň pracuje na tom, aby urýchlila testovanie dvoch očkovacích látok, ktoré sú v štádiu experimentu. Jedna látka obsahuje adenovírus šimpanza a vyvinula ju britská spoločnosť GlaxoSmithKline a americké vládne laboratórium. Druhú vakcínu VSV vyvinula kanadská zdravotnícka agentúra.  "Túto prácu nesmie nič brzdiť," uviedla WHO, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Prvé testy adenovírusu šimpanza sa začali v septembri na zdravých jednotlivcoch v Spojených štátoch a Británii. Prvé testovanie očkovacej látky VSV sa má začať v najbližších dňoch v USA. Výsledky ohľadne bezpečnosti, účinku a dávkovania vakcín sa očakávajú v novembri alebo decembri, informovala WHO.

Rozsiahlejšie štúdie v postihnutých krajinách západnej Afriky a v susedných štátoch sa podľa plánu majú začať v januári alebo februári 2015. Kanada venovala WHO vakcínu, ktorá postačí na 1500 až 2000 dávok a možno ich použiť začiatkom budúceho roka. Dávky však nedostanú obyvatelia západnej Afriky, ale zdravotníci a ďalší kľúčový personál, ktorý sa podieľa na boji proti epidémii eboly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu