Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA chránia Libérijčanov žijúcich na svojom území pred nákazou vírusom Ebola

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Libérijských imigrantov, ktorí žijú v Spojených štátoch bez víz, americké úrady najbližšie dva roky nevrátia do ich vlasti v západnej Afrike - epicentra epidémie spôsobenej vírusom Ebola. V noci nadnes o tom informovala americká vláda.

Prezident USA Barack Obama totiž podpísal nariadenie o predĺžení právnej ochrany pre Libérijčanov, ktorá ich chráni pred deportáciou.  Toto memorandum platilo viac ako desať rokov. 

Americká vláda prvýkrát udelila Libérijčanom žijúcim v USA ochranný štatút počas občianskej vojny, ktorá sa v Libérii začala v roku 1991 a skončila sa v roku 2003. Ochranná lehota vypršala v októbri roku 2007, ale prezident George W. Bush následne schválil odklad vynúteného odchodu pre členov libérijskej komunity. Obama prijal neskôr rovnaké rozhodnutie a v piatok jeho platnosť predĺžil o ďalšie dva roky.

Demokratický senátor Jack Reed Obamovo rozhodnutie privítal a uviedol, že chráni libérijských prisťahovalcov s dlhoročnými väzbami v Spojených štátoch. Reed predložil návrh zákona, na základe ktorého by bolo možné udeliť trvalý pobyt mnohým Libérijčanom žijúcim teraz v USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu