Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Sankcie voči Iránu musia byť bez výnimky zrušené, tvrdí iránsky prezident

Hassan Rúhaní
Hassan Rúhaní (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes vyhlásil, že v rámci rokovaní o iránskom jadrovom programe musia byť prijaté "odvážne rozhodnutia", aby sa dospelo ku konečnej trvalej dohode. Upozornil, že sankcie uvalené na jeho krajinu musia byť "všetky a bez výnimky zrušené". Bez tohto kroku podľa neho nie je prijateľná žiadna dohoda.

V rozhovore s novinármi, s ktorými sa stretol v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, Rúhání uviedol, že trvalá dohoda medzi Iránom a šiestimi veľmocami bude výhodná pre Irán, pre šesticu mocností ako aj pre stabilitu na Blízkom východe. 

Iránsky prezident pred novinármi súčasne vyslovil predpoklad, že vzťahy s USA nebudú nepriateľské naveky, jedného dňa sa to podľa jeho názoru zmení. Rúhání sa vyjadril aj k poslednému kolu rokovaní o iránskom jadrovom programe, keď konštatoval, že bol dosiahnutý len malý pokrok, a naliehal, že celý proces treba zrýchliť. 

V interview pre televíznu spoločnosť CNN dnes Rúhání vyjadril nádej, že rokovania sa podarí ukončiť do stanoveného termínu - do 24. novembra. Dodal, že rokovania sa môžu skončiť úspešne a uviedol, že všetky strany k nim pristupujú seriózne. Vysvetlil, že všetky zúčastnené strany sú zainteresované na dosiahnutí riešenia iránskeho jadrového problému, ale poznamenal, že ho možno nájsť len cestou dialógu. Uvalenie sankcií označil za "nesprávny nástroj" a vyhrážky za "nesprávnu cestu".  

"Musíme hľadieť do budúcnosti a prijať odvážne rozhodnutie zoči-voči tomuto problému," uviedol Rúhání. Irán sa podľa neho nikdy  nevzdá svojho zákonného práva na civilný jadrový program a bude pokračovať v programe obohacovania uránu na svojom území.

Iránski a západní diplomati blízki jadrovým rokovaniam dnes v New Yorku uviedli, že na nich bol dosiahnutý len malý pokrok. Vo všeobecnosti sa očakávalo, že práve rokovania v New Yorku budú prelomové, ale názorové rozdiely "v hlavných témach" sa nepodarilo preklenúť. Podľa nemenovaného západného diplomata sa vyhovujúce riešenie nepodarilo nájsť ani v otázke obohacovania uránu, ani vo veci sankcií. Zástupcovia Iránu, USA, Británie, Francúzska, Nemecka, Ruska a Číny by sa mali stretnúť v najbližších týždňoch, ale presný dátum ešte nie je určený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu