Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Zažijete skutočný stredovek: Čína zaplavuje svet mučiacimi nástrojmi, odhalila neziskovka!

Obušky, s ktorými čínske firmy obchodujú Zobraziť galériu (5)
Obušky, s ktorými čínske firmy obchodujú (Zdroj: Amnesty International)

PEKING - Organizácia Amnesty International upozornila na prekvitajúci čínsky biznis s mučiacimi nástrojmi, ktorý treba zastaviť. V Číne dnes totiž s krutými donucovacími prostriedkami obchoduje až 130 spoločností, kým pred desiatimi rokmi ich bolo len desať! Podľa správy organizácie to podnecuje najmä porušovanie ľudských práv v Ázii a Afrike.

Na základe prieskumu, ktorý robila ľudsko-právna organizácia Amnesty International, sa niektoré z čínskych donucovacích prostriedkov nachádzajú na voľne dostupnom trhu na celom svete. Ide napríklad o obušky s omračujúcim elektrickým prúdom, obušky s kovovými špicatými hrotmi alebo obruče na nohy, ktorých predaj by mal byť rezolútne zakázaný.

Zažijete skutočný stredovek: Čína
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Amnesty International)

 „Stále viac čínskych firiem ťaží z obchodu s mučiacimi nástrojmi a podnecuje porušovanie ľudských práv na celom svete,“ povedal Patrick Wilcken, výskumník z Amnesty International. Čínske úrady však nespravili nič, aby prosperujúci obchod zastavili. Väčšina firiem, ktoré sa výrobou a vývozom mučiacich zariadení zaoberajú, sú vo vlastníctve štátu.

Čína je súčasne jedinou krajinou, ktorá vyrába obušky s ostrými kovovými špicatými hrotmi alebo plastové obušky s ostňami na kovovej hlavici, ktoré sú navrhnuté pre najkrutejšie spôsoby mučenia.

Obušok s kovovými hrotmi je jedným z najzavrhovanejších nástrojov
Zobraziť galériu (5)
Obušok s kovovými hrotmi je jedným z najzavrhovanejších nástrojov  (Zdroj: Amnesty International)

 

Výskum odhalil až 29 spoločností, ktoré robili reklamu elektrickým obuškom, pomocou ktorých vie polícia zasiahnuť páchateľa bolestivými elektrošokmi v citlivých partiách tela (genitálie, hrdlo alebo uši). Desiatky čínskych spoločností produkovali ťažké manžety na nohy a jedna z nich dokonca kovovú obruč na krk, ktorá obmedzuje dýchanie a krvný obeh.

Ako ďalej uvádza Amnesty International, prostredníctvom marketingových materiálov bolo možné zistiť, že tieto donucovacie zariadenia vlastnia viaceré orgány presadzovania práva po celom svete.„Neexistuje žiadne ospravedlnenie umožňujúce výrobu a obchod so zariadeniami, ktorých hlavným účelom je mučenie alebo kruté, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie s ľuďmi,“ odsúdil čínsky biznis s mučením Patrick Wilcken.

Zažijete skutočný stredovek: Čína
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Amnesty International)

Čínska spoločnosť Xinxing Emport mala v roku 2012 uviesť, že je v obchodnom spojení s vyše 40 africkými krajinami, čo jej vynieslo viac ako sto miliónov amerických dolárov. Amnesty International odhalila, že elektrické obušky používa polícia v Ghane, Senegale, Egypte a na Madagaskare. Donucovacie prostriedky by mali byť podľa zákona použité výhradne v súlade s medzinárodnými štandardmi a pri plnej zodpovednosti. Ich použitiu však musia predchádzať špeciálne školenia.

Ako ďalej uviedla organizácia, hoci čínsky trh s donucovacími zariadeniami nie je jediný, ktorý prispieva k porušovaniu ľudských práv, odohráva sa na pozadí expanzie mučenia vo vnútri krajiny - najmä vo väzniciach alebo pri potláčaní vzbúr. Amnesty International zdokumentovala širokú škálu fyzického mučenia v Číne, vrátane využitia elektrických obuškov. Na mojej tvári použili eletrický obušok. Je to druh mučenia, ktorý polícia volá bengbao popcorn, pretože po ňom vaša tvár vyzerá, akoby vyskočila z kukurice. Cítite pri ňom pach vašej vlastnej horiacej pokožky,  referoval svoj zážitok organizácii Amnesty International jeden z väzňov, ktorý bol mučený elektrickým obuškom.

Špeciálna zúbkovaná manžeta, ktorá spútava palce väzňov
Zobraziť galériu (5)
Špeciálna zúbkovaná manžeta, ktorá spútava palce väzňov  (Zdroj: Amnesty International)

Správa Amnesty International takisto poukazuje na rozsiahle zneužívanie mechanických zariadení používaných na zadržaných čínskych väzňov. Mnohí z nich sa sťažovali na zväzovanie zápästia a členkov, visenie zo stropu alebo veľmi stresujúce zaobchádzanie.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu