Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dvom africkým krajinám sa darí zastaviť apidémiu eboly

(Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Dvom krajinám zasiahnutým epidémiou eboly sa darí zastaviť šírenie ochorenia. V pondelok to oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Uviedla tak napriek tomu, že celkový počet obetí stúpol na 2 793 z 5 762 zaznamenaných prípadov.

"Šírenie ochorenia v Senegale a Nigérii sa celkom darí zastaviť," uvádza WHO v stanovisku. Z Guiney rovnako nehlásia nové úmrtia, Sierra Leone má však štyri ďalšie obete, Libéria 39. Osobitná epidémia v Konžskej demokratickej republike sa vyžiadala už 40 mŕtvych z celkovo 71 infikovaných prípadov.

V Sierre Leone sa naopak ochorenie šíri ďalej. Počas trojdňového zákazu vychádzania, ktorý prestal platiť v nedeľu pre väčšinu z tamojších šiestich miliónov obyvateľov, sa podarilo identifikovať najmenej 130 nových prípadov nákazy, čaká sa na výsledky testov 39 ďalších. Cieľom zákazu vychádzania bolo umožniť vypátranie nakazených osôb, ktoré odmietajú alebo nemôžu vyhľadať lekára. Navyše dobrovoľníci rozdali občanom mydlá a poskytli im informácie, ako smrtiacemu ochoreniu predchádzať. 

Bezpečnostná rada OSN počas štvrtkového mimoriadneho zasadnutia prijala rezolúciu, v ktorej krízu označila za "hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť" a vyzvala medzinárodné spoločenstvo na pomoc postihnutým krajinám. Išlo pritom iba o druhý prípad v dejinách po epidémii AIDS, keď sa výkonný orgán OSN zaoberal ohrozením zdravia svetovej populácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu