Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Izrael zaznamenal prvý útok z Gazy od uzavretia prímeria

(Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Juh Izraela zasiahla dnes delostrelecká mína vypálená z pásma Gazy. Išlo o prvý cezhraničný útok od uzavretia prímeria, ktoré platí od 26. augusta. Oznámila to izraelská armáda, podľa ktorej strela nespôsobila žiadne zranenia ani materiálne škody.

Palestínske hnutie Hamas, kontrolujúce pásmo Gazy, reagovalo vyhlásením, že o žiadnom mínometnom útoku na Izrael nevie. Súčasne potvrdilo záväzok palestínskych frakcií v Gaze dodržiavať prímerie, ktoré ukončilo 50-dňovú vojnu medzi Izraelom a Hamasom.

Palestína, Izrael a OSN sa dohodli na povojnovej obnove

Organizácia Spojených národov, Izrael a palestínska samospráva dosiahli dohodu, ktorá umožní začatie obnovy vojnou zničeného Pásma Gazy. V utorok o tom na pôde Bezpečnostnej rady OSN informoval jej koordinátor pre blízkovýchodný mierový proces Robert Serry, podľa ktorého boli predmetom sprostredkovateľského úsilia "práce v potrebnom rozsahu", a to za účasti súkromného sektora v Pásme Gazy a s vedúcim postavením palestínskej samosprávy. Monitorovanie zo strany OSN by malo navyše poskytnúť záruky, že dodávané materiály budú použité výhradne na civilné účely.

Najnovší konflikt medzi Izraelom a militantmi z Pásma Gazy trval od 8. júla do 26. augusta, pričom zanechal veľké časti územia na pobreží Stredozemného mora v troskách. Palestínska samospráva zverejnila štúdiu, podľa ktorej by obnova stála 7,8 miliardy amerických dolárov (6,02 mld. eur), čo je dvaapolnásobok gazského hrubého domáceho produktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu