Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Irackí poslanci schválili noú vládu, Obama gratuloval telefonicky

Hajdar Abádí Zobraziť galériu (2)
Hajdar Abádí (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Poslanci irackého parlamentu vyslovili dnes dôveru novej vláde, na čele ktorej bude stáť premiér Hajdar Abádí. Informovala o tom agentúra Reuters. Neobsadené zatiaľ zostali funkcie ministrov obrany a vnútra, ale Abádí poslancom sľúbil, že ich v priebehu týždňa obsadí.

Ministrom ropného priemyslu sa stal Abdil Mahdí a ministrom zahraničných vecí bývalý premiér Ibrahim Džafárí. Úlohou dezignovaného premiéra Abádího bolo vytvoriť koaličnú vládu, ktorá by pomohla zmierniť sektárske napätie v krajine a zároveň vedela čeliť militantom z organizácie Islamský štát. Ten predstavuje najväčšiu hrozbu pre irackú bezpečnosť od roku 2003, keď po intervencii medzinárodných síl vedených Spojenými štátmi padol režim diktátora Saddáma Husajna. 

Hajdar Abádí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Abádího nominovala na post premiéra aliancia šiitských politických strán, ktorej súčasťou je aj strana Dawa bývalého premiéra Núrího Málikího. Iracký prezident Fuád Masúm poveril Abádího zostavením novej vlády 14. augusta. Na vytvorenie koaličného kabinetu dostal 30 dní.

Obama a Kerry privítali schválenie novej irackej vlády v parlamente 

Americký prezident Barack Obama a šéf americkej diplomacie John Kerry v pondelok privítali vyslovenie dôvery novej irackej vláde Hajdara Abádího. Biely dom oznámil, že Obama gratuloval Abádímu telefonicky. Obaja sa zhodli na význame novej vlády, ktorá by sa mala čo najskôr začať venovať očakávaniam a obavám irackého ľudu.

Obama vyzdvihol úsilie Iračanov v boji proti militantom z organizácie Islamský štát (IS) a požiadal Abádího, aby v tomto smere naďalej pokračoval v úzkej spolupráci s medzinárodným spoločenstvom.

Nový iracký premiér vyjadril podľa Bieleho domu odhodlanie spolupracovať so všetkými komunitami v Iraku, ako aj s regionálnymi a zahraničnými partnermi v záujme posilnenia možností boja proti "tomuto spoločnému nepriateľovi".

Nová iracká vláda je podľa Kerryho pilierom v boji proti IS, ktorý môže trvať ešte mesiace alebo roky. "Vznik vlády premiéra Abádího je nesporne významným míľnikom pre Irak," povedal Kerry. "K boju proti extrémistom z IS by mala svojím dielom prispieť "takmer každá krajina na svete", či už prostredníctvom vojenskej podpory, dodávok zbraní alebo humanitárnej pomoci. Skoncovať s džihádistami sa dá len "tvrdou prácou, pokračujúcou angažovanosťou a neochvejným sústredením", zdôraznil Kerry.

V tejto súvislosti oznámil, že odcestuje na Blízky východ, aby sa s partnermi po celom svete pokúsil vytvoriť čo najširšiu koalíciu proti IS. Podľa Kerryho sa k nej zatiaľ pridali Kanada, Spojené arabské emiráty, Estónsko, Albánsko, Francúzsko a Veľká Británia. Estónsko a Albánsko poskytnú vojenskú techniku, Francúzsko a Británia vojenských poradcov, Austrália, Japonsko, Saudská Arábia a Kuvajt prispejú humanitárnou pomocou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu