Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izrael poskytuje spravodajskú podporu v boji proti Islamskému štátu

Islamský štát
Islamský štát (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izrael poskytol satelitné zábery a ďalšiu podporu z oblasti tajných služieb americkej leteckej kampani proti Islamskému štátu (IS). Informoval o tom v pondelok nemenovaný západný diplomat. Po tom, čo informácie zbavili dôkazov o izraelskom pôvode, boli často Washingtonom zdieľané aj s arabskými spojencami a Tureckom, uviedol diplomat.

Izraelské ministerstvo obrany ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo zapojenie do medzinárodných aktivít proti militantnej skupine. "Nevyjadrujeme sa k akejkoľvek našej pomoci alebo tomu, či takáto pomoc v boji proti IS existuje," uviedol hovorca ministerstva Jaacov Havakook.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo považuje sunnitských islamistov za globálnu hrozbu. Americké letectvo už nasadilo v boji proti nim svoje letectvo na severe Iraku. Izrael sa obáva, že by sa územie kontrolované extrémistami mohlo rozšíriť až k jeho hraniciam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu