Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Varovanie pred 11. septembrom: Teroristi majú v rukách jedenásť dopravných lietadiel, zaútočia?!

Teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku.
Teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Američania sú v strachu. V Líbyi zmizlo jedenásť lietadiel a americkí predstavitelia veria, že ich ukradli islamskí extrémisti, aby ich mohli použiť na ďalší teroristický útok. Obávajú sa, že dňa 11. septembra, keď si celý svet pripomenie nešťastie, ktoré pred 13-timi rokmi postihlo Svetové obchodné centrum, sa na nich chystá ďalšia katastrofa.

Jedenásť dopravných lietadiel prevádzkovaných dvoma štátnymi aerolíniami zmizlo minulý mesiac po tom, čo militantná skupina Dawn of Libya obsadila medzinárodné letisko v hlavnom meste Tripolis. Americkí predstavitelia veria, že ich ukradli islamskí extrémisti, aby ich mohli použiť na teroristický útok.

Kabinet prezidenta Baracka Obamu si je vedomý možnosti opakovania sa čierneho scenára počas 13. výročia útokov na Svetové obchodné centrum, ktoré si pripomíname 11. septembra. To je dôvod, prečo za posledné dva týždne upozorňuje na zhoršujúcu sa situáciu v Líbyi, píše Washington Free Beacon.

Dátum má pre Američanov dvojaký význam. Okrem útoku na WTC, si dňa 11. septembra pripomenú druhé výročie útoku na americké veľvyslanectvo v Benghází, počas ktorého zabili štyroch amerických občanov, vrátane veľvyslanca Christophera Stevensa.

Marocký vojenský expert Abderrahmane Mekkaui povedal, že letisko v Tripolise obsadili maskovaní príslušníci brigády, skupina zodpovedná za útok na americké veľvyslanectvo v Líbyi pred dvoma rokmi. Medzinárodné letisko Tripolis bolo prevádzkované dvoma anti-islamistickými milíciami a bolo uzavreté od polovice júla. Na konci augusta kontrolu prevzala skupina Dawn of Libya.

Mekkaui tvrdí, že existujú dôveryhodné informácie o tom, že brigáda má v úmysle ukradnuté lietadlá použiť k útoku na Maghreb, práve na výročie 11. septembra.  

Dva nebezpečné spôsoby využitia lietadiel

Odborník na boj proti terorizmu Sebastian Gorka povedal, že unesené lietadlá by mohli byť použité dvoma spôsobmi.

„Prvou možnosťou by bolo podobne ako pri útoku na WTC, že by lietadlá využili na náraz do budovy ako riadená strela. Druhou možnosťou by bolo, že by nimi mohli teroristov prepraviť na iné územie civilizovaného sveta a lietadlá by mali civilný status,“ cituje Gorku denník Daily Mail.

Americkí predstavitelia však zmiznutie jedenástich lietadiel oficiálne nepotvrdili, no zrejme pracujú na ich nájdení.

Od zvrhnutia predchádzajúceho diktátora Muammara Kaddáfího, Líbya upadla do chaosu a úradníci sa obávajú, že sa krajina môže stať ďalším bezpečným útočiskom pre teroristov, ako je Sýria.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu