Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA zatiaľ nerozhodli o stratégii o intervencii proti Islamského štátu v Sýrii

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama dnes uviedol, že okamžitá vojenská akcia amerických síl v Sýrii nie je nateraz v pláne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na tlačovej konferencii vo washingtonskom Bielom dome Obama spresnil, že vojenských expertov požiadal o vypracovanie možností vojenskej konfrontácie s ozbrojencami z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Súčasne však dodal, že na stratégii sa ešte len pracuje. 

Týmto vyhlásením Obama reagoval na dohady, že Washington plánuje proti radikálnym islamistom z IS v Sýrii postupovať podobne, ako v Iraku, kde americké lietadlá v uplynulých dňoch podnikli nálety na ich pozície.  

Obama ďalej vyhlásil, že Spojené štáty si v Sýrii nevyberajú medzi sýrskym prezidentom Bašárom Asadom a IS, ktorý sa zmocnil častí územia Sýrie a Iraku a vyhlásil tam kalifát. Uviedol, že Spojené štáty v Sýrii naďalej podporujú umiernenú opozíciu.

Vo svojom vyhlásení pred novinármi Obama informoval, že na Blízky východ vysiela ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, aby posúdil možnosti boja proti Islamskému štátu.

Upozornil pritom, že konfrontácia s ozbrojencami z IS v Iraku a Sýrii si vyžaduje regionálnu stratégiu za pomoci štátov z priľahlej oblasti. Podľa Obamu nastal čas, aby štáty v regióne prestali byť ambivalentné ohľadom cieľov, k akým sa hlásia extrémistické skupiny, vrátane IS. "Oni nemajú žiadnu ideológiu, okrem násilia a chaosu," deklaroval Obama.

Reuters pripomenul, že USA už pristúpili k náletom na ciele IS v Iraku a podľa dobre informovaných zdrojov zvažujú rovnaký postup aj v susednej Sýrii, kam islamistickí extrémisti voľne prechádzajú cez prakticky nestrážené spoločné hranice. Obama sa však dnes vyjadril, že vzdušné údery na ciele IS v Sýrii netreba očakávať v dohľadnom čase. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu