Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spojené štáty americké začali prieskumné lety nad Sýriou

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty začali uskutočňovať prieskumné lety nad Sýriou, ktoré by mohli byť prípravou na letecké útoky proti militantnej skupine Islamský štát. Americkí predstavitelia o tom informovali po tom, ako takýto postup údajne odsúhlasil prezident Barack Obama. Ten podľa vyhlásení Bieleho domu o prípadných vojenských zásahoch zatiaľ nerozhodol, zatiaľ čo predstavitelia ministerstva obrany hovoria o viacerých možnostiach vrátane náletov.

Podľa jedného zo zdrojov potrebuje Washington najskôr získať spoľahlivé spravodajské informácie zo Sýrie, a to aj prostredníctvom prieskumných letov. Tie náčelník armádneho generálneho štábu Martin Dempsey počas utorňajšieho pobytu v afganskom Kábule odmietol komentovať, vyhlásil však, že USA chcú mať jasnejší obraz o militantoch v Sýrii.

Americké sily začali v auguste podnikať nálety proti bojovníkom Islamskému štátu v Iraku, ktoré Obama odôvodnil ohrozením Američanov pôsobiacich v krajine a humanitárnou krízou. Skupina blízka nábožensko-extrémistickej sieti al-Kájda ovláda rozsiahle časti Sýrie a Iraku, kde v júni vyhlásila vlastný kalifát. Predstavitelia ministerstva obrany USA vyhlasujú, že jej úplné zneškodnenie si vyžaduje zásahy v oboch krajinách, hoci Obama je dlhodobo proti vyslaniu armády do Sýrie zmietanej občianskou vojnou.

Počas utorňajšieho vystúpenia však avizoval "vykorenenie" Islamského štátu, čím reagoval na zverejnenie videozáznamu z popravy amerického novinára Jamesa Foleyho uneseného militantmi v Sýrii. Dempsey medzitým vyjadril presvedčenie, že v boji proti skupine s k USA pripoja ich významní spojenci v regióne, ako sú Jordánsko, Turecko či Saudská Arábia. Jeden z vysokých predstaviteľov Sýrie v pondelok vyhlásil, že akékoľvek americké nálety v krajine bez predošlého súhlasu tamojšej vlády budú považované za agresiu. 

Na agresívnejší postup voči sunnitským povstalcom v Iraku a Sýrii vyzývajú v USA najmä republikánski poslanci, podľa ktorých umiernenosť voči Islamskému štátu ohrozuje Spojené štáty. Na spoluprácu Západu a Sýrie v boji proti Islamskému štátu vyzval v pondelok aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Západné a arabské krajiny by podľa neho mali prekonať svoj odpor voči sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Assadovi a spolupracovať s ním v boji proti extrémistom.

V Sýrii zahynul Američan bojujúci za militantnú organizáciu Islamský štát 

Hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) Caitlin Haydenová v utorok potvrdila informácie médií, že v Sýrii zahynul americký občan bojujúci v radoch militantnej organizácie Islamský štát (IS).

Haydenová neuviedla podrobnosti o okolnostiach smrti 33-ročného Douglasa McAuthura McCaina. Zdôraznila však, že USA naďalej používajú "všetky dostupné prostriedky, aby odradili jednotlivcov odísť do zahraničia a pripojiť sa k džihádu". Príslušné úrady tiež sledujú navrátilcov, dodala.

Podľa televízie NBC, ktorá sa odvoláva na Slobodnú sýrsku armádu (FSA), McCain, pochádzajúci zo štátu Illinois, zahynul počas uplynulého víkendu v boji s konkurenčným Frontom an-Nusra. So sebou mal ruksak a v ňom svoj americkýu pas.

Denník New York Times (NYT) napísal, že padol na severe Sýrie v blízkosti hraníc s Tureckom. McCain bol podľa zdroja NYT na zozname potenciálnych teroristov. Ak by sa rozhodol pre návrat do Spojených štátov, okamžite by sa predmetom intenzívneho záujmu zo strany tajných služieb.

McCainov strýko pre CNN povedal, že jeho synovec vyznával kresťanstvo, no konvertoval na islam a potom  pravdepodobne odišiel do Turecka. Americký bezpečnostný predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, agentúre Reuters povedal, že McCainovu smrť vyšetruje FBI.

Spolužiaci opísali McCaina ako veselého mladého muža so záľubou v basketbale. Moslimom sa stal v roku 2004 vo veku 23 rokov, s čím sa pochválil aj na sociálnej sieti Twitter. V júni tohto roka napísal, že je s "bratmi" a že sa "modlí" za Islamský štát.

Americký minister spravodlivosti Eric Holder v júli uviedol, že na strane extrémistov v Sýrii bojujú desiatky občanov USA. Federálna prokuratúra podľa neho začala vyšetrovanie voči takmer 100 americkým občanom, ktorí zrejme odišli bojovať do Sýrie a Iraku.

Militanti z IS zverejnili minulý týždeň video, zachytávajúce brutálnu vraždu amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii pred takmer dvoma rokmi. Americké médiá v utorok oznámili, že IS požaduje výkupné vo výške 6,6 milióna dolárov za 26-ročnú Američanku, ktorá pracovala v Sýrii pre humanitárne organizácie a vlani ju uniesli. Predpokladá sa, že IS zadržiava najmenej štyroch občanov USA.

Islamský štát zadržiava v Sýrii americkú humanitárnu pracovníčku 

Rodinní príslušníci a americkí predstavitelia dnes vyhlásili, že militantná skupina Islamský štát (IS) zadržiava od minulého roku v Sýrii mladú Američanku. Rukojemníčka pracovala pre viaceré humanitárne skupiny, keď ju uniesli, uviedla agentúra AP.

Rodina Američanky a vláda USA dnes z obavy o jej bezpečnosť požiadali, aby jej meno nebolo zverejnené. Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že skoncovanie s "rakovinou", akou je Islamský štát, nebude ľahké ani rýchle, napísala agentúra Reuters.

Vládni predstavitelia prehovorili pod podmienkou zachovania anonymity, pretože o záležitosti nie sú oprávnení verejne hovoriť. Žena je jedným z najmenej troch amerických rukojemníkov, o ktorých sa vie, že ich zadržiavajú militanti z IS v Sýrii. Ďalšieho rukojemníka, Jamesa Foleyho, ozbrojenci pred viac než týždňom zavraždili odrezaním hlavy.

Ďalších Američanov zadržiavajú aj iné skupiny. Začiatkom týždňa prepustil Front an-Nusra, oficiálna odnož al-Káidy v Sýrii a konkurenčná organizácia Islamského štátu, novinára Petra Curtisa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu