Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počet úmrtí na ebolu prokročil 1200, pacientom v karanténe dodávajú jedlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Počet tohtoročných podozrivých alebo potvrdených prípadov eboly v západnej Afrike stúpol na 2240 vrátane 1229 úmrtí, informovala dnes v Ženeve Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Prípady sa vyskytli v štyroch krajinách.

Od 14. do 16. augusta bolo hlásených 113 nových podozrivých alebo potvrdených prípadov eboly, ako aj 84 úmrtí, a to z Guiney, Libérie, Nigérie a Sierry Leone.

Nové údaje oznámila WHO deň po tom, čo vyjadrila nesúhlas so zákazom cestovania a obchodovania, súvisiacim s nebezpečným vírusovým ochorením.

Riziko nakazenia ebolou počas cestovania je podľa WHO "nízke", informovala agentúra DPA. WHO dnes ešte uviedla, že pri zabezpečovaní dodávok potravín pre milión ľudí žijúcich v karanténnych oblastiach, vyhlásených kvôli ebole v Guinei, Libérii a Sierre Leone, spolupracuje so Svetovým potravinovým programom OSN (WFP).

"Potraviny sú dodávané hospitalizovaným pacientom a ľuďom v karanténe, ktorí nemôžu opustiť svoje domovy a zháňať si jedlo. Poskytovanie pravidelných zásob potravín je veľmi účinný spôsob, ako obmedziť pohyb osôb, ktorý nie nevyhnutný," napísala WHO vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Súčasný výskyt choroby spôsobuje najsmrteľnejší kmeň vírusu eboly. Sprevádza ho masívne krvácanie a úmrtnosť naň je až 90-percentná. Prenáša sa kontaktom s krvou alebo inými telesnými tekutinami infikovaného človeka.      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu