Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Missouri protesty neutíchajú: Núdzový stav a zákaz vychádzania!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

FERGUSON - Guvernér amerického štátu Missouri Jay Nixon vyhlásil núdzový stav a zákaz vychádzania na predmestí St. Louis, kde prepukli nepokoje po tom, čo pred týždňom policajt zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Smrť 18-ročného Michaela Browna vyvolala niekoľkodňové zrážky rozzúrených obyvateľov predmestia s políciou. Nixon v sobotu vyhlásil, že štát nedovolí, aby zopár lupičov a násilníkov ohrozovalo miestnu komunitu. Takisto zdôraznil, že spravodlivosť môže byť vykonaná len vtedy, pokiaľ sa opäť nastolí poriadok a na uliciach zavládne pokoj. Zákaz vychádzania bude platiť od polnoci do 5. hodiny ráno.

Policajný šéf prevažne černošského predmestia Ferguson, Thomas Jackson, zverejnil tento týždeň niekoľko policajných správ a dokumentov na tlačovej konferencii. Oznámil, že meno strieľajúceho policajta je Darren Wilson a príslušník je na administratívnej dovolenke od 9. augusta, keď zastrelil 18-ročného Michaela Browna.

Tínedžer a jeho priateľ Dorian Johnson boli podozriví z krádeže škatule cigár z obchodu vo Fergusone, ktorú spáchali v to ráno 9. augusta. Wilsona vyslal dispečer na miesto činu po telefonickom oznámení, že sa stala "lúpež za použitia hrubého násilia". Policajný šéf tiež zverejnil dokumenty, podľa ktorých bol tínedžer zabitý po lúpeži, pri ktorej údajne ukradol škatuľu cigár za 48,99 dolára.

Nixon informoval, že ministerstvo spravodlivosti posilnilo tím vyšetrovateľov v danej kauze, na ktorej v súčasnosti pracujú desiatky agentov FBI.

Situácia sa zhoršuje

"Zákaz vychádzania situáciu ešte zhorší," uviedol jeden z demonštrantov. "Myslím si, že policajti začnú byť agresívni, ale všetky nás zavrieť nemôžu," dodal. Po polnoci zostalo v uliciach tvrdé jadro demonštrantov odhodlaných postaviť sa policajnému kordón. Ľudia skandovali "žiadna spravodlivosť, žiadny zákaz vychádzania, žiadny mier".

Proti asi 150 nejagresivnějším demonštrantom zakročili policajti použitím dymovníc. Na miesto prišlo päť policajných obrnených vozov, z ampliónov sa strážcovia poriadku pokúšali demonštrantov varovať pred ďalšími násilnosťami.

Podľa amerických médií smrť Michaela Browna prišlo do Ferguson vyšetrovať asi päťdesiat federálnych agentov FBI. Vypočuli údajne všetky očitých svedkov, so závermi svojho vyšetrovania ale zatiaľ novinárov nezoznámili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu