Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pápež žiada pomoc pre irackých kresťanov: Francúzsko poslalo zbrane Kurdom

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

RÍM - Pápež František napísal list generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi, v ktorom žiada, aby medzinárodné spoločenstvo podniklo kroky na pomoc prenasledovaným náboženským menšinám v severnom Iraku.

"Píšem vám, pán generálny tajomník, a pripomínam vám slzy, utrpenie a srdcervúce volanie kresťanov a ďalších náboženských menšín v milovanej krajine Irak," napísal pápež v liste, ako z neho dnes citovala agentúra Reuters.

Francúzsko dnes oznámilo, že vysiela do Iraku ďalšiu dodávku humanitárnej pomoci, ako aj zásielku zbraní pre kurdské milície bojujúce proti islamistom. Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda majú byť sľúbené zbrane poslané Kurdom "v najbližších hodinách".

Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová dnes oznámila, že je pripravená ešte tento alebo na budúci týždeň zvolať mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí venované situácii v Iraku, Gaze a na Ukrajine. O zorganizovaní schôdzky v súčasnosti rokuje s vládami jednotlivých členských krajín EÚ.

Britský premiér David Cameron dnes skrátil letnú dovolenku v Portugalsku, aby sa mohol zúčastniť na zasadnutí krízového výboru svojej vlády, ktorý má rokovať o konflikte v Iraku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu