Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliansko povedalo stop veľkým lodiam v Benátkach

Rodinný výlet v Benátkach skončil smrťou otca troch detí.
Rodinný výlet v Benátkach skončil smrťou otca troch detí. (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianska vláda v piatok potvrdila, že posádkam veľkých výletných lodí zakáže využívať trasu prechádzajúcu historickým centrom Benátok, aby mesto uchránila pred možným poškodením.

Podľa vyhlásenia ministra dopravy Maurizia Lupiho začne platiť ešte v tomto roku nariadenie vzťahujúce sa na plavidlá ťažšie ako 96-tisíc ton, ktoré označil za "mrakodrapy na mori". Namiesto terajšej trasy do benátskeho prístavu, ktorá vedie okolo svetoznámeho Námestia svätého Marka a ostrova Giudecca, sa kabinet premiéra Mattea Renziho prikláňa k odklonu cez juhozápadnú časť Benátskej lagúny, na čo nechala vypracovať analýzu vplyvov na životné prostredie.

Obmedzenie lodnej dopravy je výsledkom piatkového stretnutia Lupiho s ďalšími členmi vlády vrátane ministra životného prostredia Gianlucu Gallettiho, podľa ktorého je cieľom opatrenia "chrániť prostredie bez ekonomických kompromisov".

Obavy Talianov z prevádzky obrovských výletných lodí v roku 2012 zvýšila havária plavidla Costa Concordia pri ostrove Giglio v Tyrrhenskom mori, pri ktorej zahynulo 32 ľudí. Vrak vážiaci viac ako 114-tisíc ton sa podarilo z miesta udalosti odtiahnuť iba nedávno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu