Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Končí sa 72-hodinové prímerie medzi Izraelom a Hamásom: Čo bude nasledovať?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GAZA - Prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamás v Pásme Gazy vyprší už v piatok o 7.00 SELČ.

Už vo štvrtok večer to naznačovali vyhlásenia zo strany Hamásu, ktorý predĺženie tohto opatrenia zavedeného ešte v utorok podmieňoval bezpodmienečným splnením všetkých svojich požiadaviek. Tou hlavnou bolo otvorenie prístavu v Gaze.

"Vyzývame palestínsku delegáciu, aby neobnovovala prímerie pred splnením principiálnych požiadaviek," uviedol v televíznom rozhovore jeden z príslušníkov hnutia.

Izraelská armáda a Hamás sa na 72-hodinovom prímerí, ktoré v Pásme Gazy ovládanom Hamásom začalo platiť v utorok ráno, dohodli ešte v pondelok. Išlo vôbec o prvý úspešný pokus na dlhší čas zastaviť násilné akcie medzi znepriatelenými stranami.

Na Izrael dopadli dve rakety vystrelené z Gazy: Hamás nepredĺži prímerie

Izraelská armáda dnes skoro ráno oznámila, že dve rakety vystrelené z palestínskeho pásma Gazy zasiahli južný Izrael - len niekoľko hodín pred vypršaním dočasného, 72-hodinového prímeria, ktoré ukončilo mesiac trvajúce násilie. Rakety dopadli do prázdnych polí a nikoho nezabili.

K zodpovednosti na raketový útok sa neprihlásil nikto a nie je jasné, či je za ním hnutie Hamas. Na preľudnenom území Gazy je totiž množstvo militantných skupín, ktoré útočia vlastnými raketami a ktoré nie sú pod kontrolou Hamasu, upozornila agentúra AP.

"Hnutie Hamás porušilo prímerie," uviedla izraelská armáda na svojom účte na Twitteri, citovala ju tlačová agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu