Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poradca CIA prezradil, ako sa dá vyriešiť ukrajinská kríza: Zabite Putina, bude to v poriadku!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA, Youtube)

BRATISLAVA – Nech už konečne vypadne z toho Kremľa! A nebude ani vadiť, keď ho zastrelia. Toto je drsný odkaz Vladimirovi Putinovi od amerického poradcu šéfa CIA. Podľa neho by mali sankcie pritlačiť k múru ruských oligarchov, ktorí by mali poslať Putina na smetisko dejín. S prezidentom Ruska sa vraj nedá normálne jednať a preto odporúča zaujať tvrdé stanovisko.

Herbert Meyer je bývalý americký poradca šéfa CIA, ktorý najnovšie vyvolal obrovskú debatu o vzťahu k Putinovmu Rusku. „Milé správanie vám s Rusmi nepomôže, musíte im narovinu povedať, čo chcete,“ tvrdí Meyer. Zostrelenie malajzijského boeingu nad Ukrajinou prebudilo svet a západných lídrov. Táto udalosť konečne odhalila zásadnú vec – Putin je vážna hrozba pre svetový mier.

Sankcie považuje za správny nástroj, ale minú sa účinku, keď netrafia presne na citlivé miesto. Bývalý plukovník KGB by sa mal spamätať a stiahnuť sa z Ukrajiny. Sankcie by mali mieriť na ľudí, ktorí sú ochotní a schopní udržať Putina vo vládnucom kresle. Títo oligarchovia by mali pocítiť ekonomický dopad a začať si uvedomovať, že ich Putin stojí priveľké peniaze. Následne by sa ho mali zbaviť.

Herbert Meyer pôsobil ako poradca šéfa CIA
Zobraziť galériu (3)
Herbert Meyer pôsobil ako poradca šéfa CIA  (Zdroj: YouTube)

Autor kontroverzného komentára chce, aby sa lídri ruského priemyslu nestarali do Ukrajiny alebo Putinovho sna znovu vytvoriť ríšu Romanovcov. Biznismeni nebojujú na bojiskách, ich základňami sú kancelárie. Radšej by sa zmocnili veľkej firmy Kaiser Aluminum než Kyjeva. Meyer nemá práve najlepšiu mienku o ruských oligarchoch. Podľa neho je to banda ctižiadostivých, nafúkaných a nespokojných miliardárov. Starajú sa len o svoje jachty, lietadlá a blonďavé milenky, ktoré označil za nákupné maniačky bývajúce v multi-miliónových bytoch v Londýne, New Yorku a na Riviére.

„Myslíte si, že by sa tohto všetkého vzdali kvôli Donecku? Alebo Rige a Tallinu? Nežartujte,“ píše Meyer.

Presne pre tento dôvod by mali sankcie fungovať. „Treba pritiahnuť tam, kde treba,“ dodáva Američan. Treba im sťažiť život, radí. „Znepríjemnite život tým playbojom, zatrhnite im kreditky a zrušte pristávacie práva pre ich súkromné lietadlá. Keď im budú európski lídri dookola pripomínať, že všetko toto skončí až Putin odíde, možno sa spamätajú“.

„Rusko bez Putina možno nebude demokracia západného štýlu, ale aspoň nech nie je hrozbou pre svetový mier,“ tvrdí rozhodne Meyer. Súčasnú krajinu prirovnáva k diktátorskému režimu latinskej Ameriky. Je to „one man show“, teda šou jedného muža. Jeho nástupca by mohol byť Gary Kasparov, býval šachový šampión. Možno by to nebol dôvod na oslavu, ale stále lepšie ako Putin.

Putina by mali podľa Meyera odstrániť
Zobraziť galériu (3)
Putina by mali podľa Meyera odstrániť  (Zdroj: SITA)

„Musíme ruským biznismenom jasne vysvetliť, že Putin je ich problém, nie náš. Oni si to musia vyriešiť doma. Nebude trvať dlho, než sa zídu niekde na tajnom mieste a začnú o probléme diskutovať – najlepšie niekde na jachte pri Ázúrovom pobreží vo Francúzsku. Nie sú hlúpi, mali by rýchlo zistiť, čo je pre Rusko najlepšie,“ hovorí bývalý dôstojník CIA.

Na záver dodal kontroverzné vyhlásenie. Je mu jedno ako dajú zbohom Putinovi. Či po dobrom alebo po zlom. Hlavné je, aby odišiel. „Keby bol Putin taký tvrdohlavý a neuvedomí si, že jeho kariéra končí a zostávala by jediná možnosť – vyniesť ho nohami napred s guľkou v hlave - pre nás by to bolo v poriadku,“ šokuje autor.

Nenamietali by sme tiež, keby sa učinilo spravodlivosti zadosť. „Napríklad, keď sa bude Putin lietadlom vracať z ďalšej návštevy dobrých kamarátov z Kuby, Venezuely alebo Iránu, náhodou by sa mohol dostať do rany nejakej skupinke militantov, ktorí by mali z nevysvetliteľných príčin po ruke rakety zem-vzduch,“ napísal rázne Meyer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu