Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nezamestnanosť mladých v eurozóne je vysoká a platy nízke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

MADRID – Joseba Prieto de las Heras si myslel, že mu vysokoškolský diplom zaručí vyšší príjem. Ale španielsky pracovný trh rozhodol inak - prinútil ho akceptovať miesto, na ktorom nezarobí ani polovicu z toho, čo zarábal ako študent ešte pred niekoľkými rokmi, konštatuje agentúra Bloomberg.

Prieto pracuje ako manažér digitálneho marketingu pre spoločnosť, ktorá sa špecializuje na školenia a poskytovanie zdravotníckych informácií. Sídli v Barakaldo, neďaleko baskickej metropoly Bilbao, ktorá je ekonomickým centrom najbohatšieho regiónu Španielska. Zarába 1000 eur mesačne, čo je zhruba polovica zo sumy, ktorú dostal pred štyrmi rokmi, keď ešte ako študent "triedil papiere v banke".

"Získal som prácu, ktorá zodpovedá mojej kvalifikácii, ale nie zodpovedajúcu mzdu," vyhlásil 30-ročný muž. “Viem, že som hodný vyššej mzdy, ale v celom Baskicku boli len dve pracovné ponuky a o tie sa uchádzali stovky ľudí."  V celej eurozóne narážajú mladí ľudia, ktorí úspešne ukončili vysokoškolské štúdium, na rovnaký problém. A tým je pokles alebo stagnácia platov, ktoré ohrozujú zotavovanie 18-člennej menovej únie.

 Slabá ekonomika znepokojuje aj Európsku centrálnu banku (ECB), ktorá v júni prijala bezprecedentné opatrenia na podporu hospodárstva. ECB ako prvá z veľkých centrálnych bánk zaviedla zápornú úrokovú sadzbu. Cenová stabilita v eurozóne je ohrozená, pripustil prezident ECB Mario Draghi a poukázal na vysokú nezamestnanosť, slabý spotrebiteľský dopyt a nízku infláciu.

V Španielsku najstrmšie klesli platy mladým ľuďom do 30 rokov. Je to odraz obrovskej nezamestnanosti mladých, ktorá sa pohybuje okolo úrovne 42 %, pričom celková miera nezamestnanosti v krajine dosahuje 25 %. Podľa štatistického úradu INE priemerný hrubý mesačný príjem mladých Španielov vo veku 20 až 24 rokov bol v roku 2012 o 15 % nižší ako v roku 2010 a vo vekovej kategórii 25-30 bol o 8 % nižší. Priemerný hrubý mesačný príjem celej populácie v Španielsku, teda vo všetkých vekových kategóriách, pritom v rovnakom období klesol o 0,3 %.

V susedom Portugalsku je situácie ešte horšia. Priemerná hrubá mzda mladých od 18 do 24 rokov sa prepadla o 25 % v rokoch 2011 až 2012, pričom v rámci celej populácie vzrástla o 1 %. A hoci len pár krajín v Európskej únii sleduje vývoj platov aj v rámci vekových kategórií, odborníci sa domnievajú, že aj v ostaných štátoch bloku je situácia podobná ako v Španielsku a Portugalsku.

Mladí ľudia sú pod tlakom trhu ochotní akceptovať nižšie mzdy a zmluvy na dobu určitú, či polovičný úväzok, len aby získali prácu.  V Španielsku bolo v 2. kvartáli až 52 % mladých do 30 rokov zamestnaných na dobu určitú, pričom v celej populácii to bolo 24 %. To ešte prehlbuje rozdiely v príjmoch v rámci vekových kategórií, dodáva Bloomberg.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu