Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Búrky a ich dôsledky sužujú štáty strednej a východnej Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ/ZÁHREB/VIEDEŇ/VARŠAVA - Rozmary počasia sužujú viacero štátov strednej a východnej Európy. Najdramatickejšia je zrejme situácia v Rumunsku, kde si už ničivé povodne napriek nasadeniu príslušníkov ozbrojených zložiek vyžiadali aj najmenej jednu obeť a spôsobili značné materiálne škody.

V Chorvátsku zažili na záver mesiaca ďalšiu poriadnu búrku na Jadranskom pobreží i neďalekých ostrovoch. Na jednom z nich, Silbe, spadlo od utorkového do stredajšieho rána neuveriteľných takmer 218 litrov zrážok na meter štvorcový, čo zodpovedá štvrtine celoročného priemerného úhrnu v oblasti.

V Rakúsku narobili búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami a silným vetrom škody najmä v dolnorakúskom okrese Neunkirchen. Miestni hasiči tam majú plné ruky práce s odčerpávaním vody zo zaplavených pivníc a iných nižšie položených priestorov.

Navyše zosuv pôdy a bahna narušil južný železničný koridor, ktorý je v úseku Gloggnitz - Payerbach-Reichenau neprejazdný. Rakúske spolkové železnice (ÖBB) tu pre pasažierov zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu.

Zásah blesku do veternej turbíny spôsobil vo výške viac ako 100 metrov dnes požiar zariadenia v katastri Lubkovíc v Západnopomoranskom vojvodstve na samom severozápade Poľska. Práve v tomto regióne Poliaci zatiaľ najviac pocítili dôsledky aktuálnej búrkovej fronty.

Plamene spôsobili škody, avšak privolaní hasiči nemohli zasiahnuť v tak značnej výške. Požiar napokon skončil bez ich aktivít. Informácie priniesli tlačové agentúry MTI, DPA, APA, ako aj poľská spravodajská televízia TVN24.

Z Dolného Rakúska hlásia masívne lokálne záplavy 

Masívne lokálne záplavy hlásili dnes vo večerných hodinách po intenzívnych zrážkach v oblasti hasiči z dolnorakúskeho okresu Neunkirchen, kde sa jeden z potokov v priebehu niekoľkých minút vylial zo svojho koryta. Informovala o tom rakúska agentúra APA.

Situácia bola podobná aj v susednej spolkovej krajine Burgenland. Po prudkých búrkach, sprevádzaných intenzívnym dažďom a zásahmi bleskov, majú pred sebou hasiči zrejme dlhú noc, počas ktorej ich čaká tak odčerpávanie vody zo zaplavených pivníc, ako aj z cestných komunikácií.

Najhoršia bola situácia v okresoch Neusiedl am See, ale aj Oberpullendorf a Eisenstadt-vidiek. Meteorológovia navyše predĺžili platnosť skôr vydaných varovaní pred búrkami až do štvrtej hodiny rannej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu