Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA vypustili na orbitu dva špionážne satelity, budú robiť aj susedskú hliadku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Zo základne amerického námorníctva na floridskom myse Canaveral odštartovala v noci nadnes raketa Delta 4 s dvoma špionážnymi družicami GSSAPI (Geosynchronous Space Situational Awareness Program), ktoré poskytnú dodatočné zabezpečenie pre americké vojenské satelity a budú sledovať vesmírne lode iných krajín.

Štart 63-metrovej rakety sa podľa agentúry Reuters a televízie CBS uskutočnil 19.28 h miestneho času (dnes o 01.28 h SELČ) a prebehol bez problémov. Pôvodne bol naplánovaný na 23. júla, ale opakovane ho odložili pre zlé počasie a technické problémy.

Program GSSAPI bol odtajnený len nedávno. Jeho družice sa budú pohybovať vo výške 35.970 kilometrov, kde sa nachádza väčšina vojenských družíc, elektronické špionážne satelity, meteorologické satelity a komerčné satelity.

Podľa generála USAF Williama Sheltona boli družice GSSAPI vytvorené aj na sledovanie trajektórie vesmírneho odpadu. "Takáto 'susedská hliadka' zaistí bezpečnosť našich satelitov a bude tiež monitorovať možné nečestné aktivity iných krajín," citovala Sheltona stránka defensenews.com.

Okrem špionážnych satelitov vyniesla raketa Delta 4 do vesmíru aj experimentálny mikrosatelit USAF z programu ANGELS (Automated Navigation and Guidance Experiment for Local Space). Ďalšie dve družice programu GSSAPI plánuje námoorníctvo USA vypustiť v roku 2016.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu